Upotreba HTML-a i CSS-a: Osnove izrade web stranica

HTML (HyperText Markup Language) i CSS (Cascading Style Sheets) su osnovni jezici za izradu web stranica. HTML se koristi za strukturiranje sadržaja i definiranje elemenata na web stranici, dok CSS definiše izgled i stil tih elemenata. Razumijevanje osnova HTML-a i CSS-a ključno je za izgradnju profesionalnih i atraktivnih web stranica. U ovom članku istražit ćemo osnovne koncepte i primjenu HTML-a i CSS-a.

Upotreba HTML-a i CSS-a: Osnove izrade web stranica

  1. HTML: Strukturiranje sadržaja HTML je temeljni jezik koji se koristi za strukturiranje sadržaja na web stranicama. Sastoji se od niza oznaka (engl. tags) koje definišu različite elemente na stranici. Oznake se obično sastoje od otvarajuće i zatvarajuće oznake, unutar kojih se nalazi sadržaj elementa. Na primjer, otvarajuća oznaka <h1> i zatvarajuća oznaka </h1> koriste se za naslov prvog reda.
  2. CSS: Definisanje izgleda CSS se koristi za definisanje izgleda i stila elemenata na web stranici. Pomoću CSS-a možete odrediti boje, fontove, veličine, raspored elemenata i mnogo više. Stilovi se primjenjuju na HTML elemente pomoću selektora i deklaracija. Na primjer, sljedeći CSS kod će promijeniti boju teksta na crvenu za sve naslove prvog reda (h1) na web stranici:

  1. Struktura HTML dokumenta. Svaki HTML dokument treba početi deklaracijom tipa dokumenta (doctype) koja određuje verziju HTML-a koja se koristi. Nakon toga slijedi <html> oznaka koja označava početak HTML dokumenta. Unutar <html> oznake dolaze <head> i <body> oznake. <head> sadrži meta podatke, naslove stranice i druge informacije koje se ne prikazuju na samoj stranici. <body> sadrži stvarni sadržaj web stranice.
  2. Stilizovanje HTML elemenata. Da biste primijenili CSS stilove na HTML elemente, možete koristiti selektore. Selektori odabiru određene elemente na temelju njihovih imena oznaka, klasa, identifikatora ili drugih atributa. Na primjer, sljedeći CSS kod primjenjuje crvenu boju na sve paragrafe (p) s klasom “highlight”:

  1. Vanjski CSS stilovi. Umjesto da CSS kod pišete unutar HTML dokumenta, možete koristiti vanjske CSS datoteke. Vanjske datoteke omogućuju ponovnu upotrebu stila na više stranica i olakšavaju održavanje. Kako biste povezali vanjsku CSS datoteku s HTML dokumentom, koristite <link> oznaku unutar <head> oznake HTML dokumenta.

Zaključak: HTML i CSS su osnovni jezici za izradu web stranica. HTML se koristi za strukturiranje sadržaja, dok CSS definiše izgled i stil elemenata. Razumijevanje osnova HTML-a i CSS-a ključno je za izgradnju funkcionalnih i privlačnih web stranica. Nadamo se da vam je ovaj članak pružio osnovni uvid u upotrebu HTML-a i CSS-a i da ćete se osjećati samouvjereno pri izradi vlastitih web stranica. Sretno s vašim projektima!

Kako napraviti vlastitu web stranicu: Vodič za početnike

Najnovije

Popularno

Više savjeta