Trikovi s kojima ćete preživjeti praznike bez viška kilograma

Slabo kretanje, prekomjerno uživanje u blagdanskim delicijama te praznični stres ozbiljni su neprijatelji figure, ali uz nekolicinu preventivnih trikova ove godine pokušajte smanjiti količinu šećera koju inače stavljate u kolače.

1Određenu količinu maslaca, margarina ili ulja možemo zamijeniti niskomasnim jogurtom. Božićni kolači tradicionalno obiluju šećerom, ali ove godine možete pokušati smanjiti količinu šećera koju inače stavljate u kolače. Potencijalni nedostatak slatkoće može se uspješno maskirati nekim od ukusnih začina za kolače kao što su vanilija, muškatni oraščić ili cimet.

2Kao dobra alternativa šećeru mogu poslužiti i prirodna sladila poput meda, agavinog sirupa ili neki od sladova od žitarica. Med je izvrsna alternativa šećeru jer za istu količinu šećera je potrebno upola manje meda zbog toga što obiluje slatkom fruktozom. Med je izvrsna namirnica i zbog toga što sadrži gotovo sve vitamine i minerale, a obiluje i antioksidansima zbog kojih ima antimikrobna svojstva. Agavin sirup je poželjno sladilo u prehrani jer se može pohvaliti niskim glikemijskim indeksom što znači da u usporedbi s bijelim šećerom, nakon konzumacije ne uzrokuje navalu glukoze u krvi.

3Još jedan trik kad su u pitanju kolači je češće dodavanje voća koje će kolače zasladiti, ali i obogatiti korisnim nutrijentima. Kolači zaslađeni stevijom imaju brojne prednosti. Stevija je prirodno sladilo koje ne sadrži kalorije, ne izaziva karijes te podnosi visoke temperature što ju čini pogodnom za kuhanje. Slatka stevija, kojoj se pripisuje slatkoća 300 do 400 puta veća od konzumnog šećera, ne podiže nivo glukoze u krvi.

4Za cimet se vjeruje kako smanjuje rizik od dijabetesa i bolesti srca, a zabilježeno je i kako desert koji sadrži cimet uzrokuje sporije pražnjenje želuca. Zbog sporijeg pražnjenja želuca, razina glukoze u krvi se sporije povećava.

5Zobene pahuljice i cjelovito brašno izvrsna su zamjena bijelom brašnu. Božićni kolači su neizostavni dio tradicije, ali vrlo lako mogu narušiti liniju koja se nastojala postići odricanjem hrane i vježbanjem ostatak godine. Za one koji paze na kalorije ili zdravlje savjetujemo da biraju kolače koji su napravljeni od cjelovitog brašna s dodatkom zobenih pahuljica, orašastih plodova i tamne čokolade.

6Manje masni kolači se mogu dobiti ako u receptu smanjimo količinu žumanjaka te ako određenu količinu maslaca, margarina ili ulja zamijenimo nisko masnim jogurtom ili pireom od jabuke.

Najnovije

Popularno

Više savjeta