Zašto sirće staviti u veš mašinu

Sirće je nezaobilazna stvar u svakoj kuhinji i domu. Pored standardne primjene kao začin može se koristiti i u druge svrhe. Dugo vremena je poznato kao svestrani pomagač, i kod raznih zdravstvenih stanja, ali i u domaćinstvu. Jedna od mnogobrojnih korisnih uloga jeste ona kod pranja odjeće u veš mašini.

Zašto sirće staviti u veš mašinu

Posvijetli i izbijeli odjeću

Sirćetna kiselina u destilovanom bijelom sirćetu je tako blaga da ne šteti tkaninama koje se mogu prati. Dovoljno je jaka da otopi ostatke koje ostavljaju sapuni i deterdženti. Dodavanje samo pola šoljice sirćeta zadnjem ispiranju rezultiraće svjetlijim i jasnijim bojama.

Uklanja miris plijesni

Da bi sve bilo mirisno, napunite veš mašinu vrućom vodom, dodajte dvije šoljice destilovanog bijelog sirćeta i pokrenite kompletan ciklus pranja. Pokrenite drugi potpuni ciklus s dodanim deterdžentom. To je dobro i za male količine plijesni i kiselog mirisa.

Prirodno omekša odjeću

Destilovano bijelo sirće djeluje kao prirodni omekšivač tkanine i ne ostavlja tragove na vešu. Samo dodajte pola šoljice zadnjem ciklusu ispiranja. Ako vam se sviđa lagani miris, u bocu sirćeta dodajte nekoliko kapi eteričnog ulja poput lavande.

Umanjuje dlake kućnih ljubimaca

Samo pola šoljice bijelog destilovanog sirćeta u ciklusu ispiranja pomoći će spriječiti da se dlake kućnih ljubimaca drže za odjeću.

Smanjuje neugodne mirise ispod pazuha

Napunite neku praznu bocu s raspršivačem nerazrijeđenim destilovanim bijelim sirćetom kako biste uklonili miris znoja i mrlje na odjeći prije pranja.

Pošpricajte sirće direktno na tkaninu na područje ispod pazuha i pustite ga deset minuta prije stavljanja odjeće u veš mašinu.

Kako ukloniti mrlje od dezodoransa

Instagram eKako

Najnovije

Popularno

Više savjeta