Kako smanjiti veličinu više slika odjednom u Windowsu 10

Vjerovatno ste imali potrebu smanjiti veličinu više slika odjednom. Ako ste slike prebacili sa profesionalnog aparata ili telefona, njihova veličina je prevelika za web ili slanje mailom. Stoga im je potrebno smanjiti veličinu a samim tim smanjiti će se i težina slika.

Kako smanjiti veličinu više slika odjednom

Ovaj trik će vam omogućiti da uradite ovaj proces bez kupovine ili upotrebe bilo kakvih programa za obradu slika. Postupak će smanjiti veličinu i težinu odabranih slika. Što je jako korisno, originali će ostati nedirnuti, tako da se ne morate brinuti.

1 Otvorite folder u kojem se nalaze slike koje želite smanjiti i označite (selektujte) sve one koje želite smanjiti.

2 Kliknite desnim dugmetom miša na selektovane slike, te idite na Send to i odaberite Mail recipient.

3 Otvoriće se prozorčić sa pitanjem koju veličinu želite. Imate 4 ponuđene veličine a recimo 1024×768 će biti sasvim dovoljna za korištenje na webu.smanjiti veličinu više slikaNe brinite se zbog tačnog omjera širine i visine, pri skaliranju Windows će smanjiti slike na širinu 1024px te visinu proporcionalno, tako da neće doći do izobličenja slike.

4 Kliknite na opciju Attach

5 Sada će se otvoriti novi prozor sa obavještenjem. Jako je bitno da ga ne zatvarate i da ništa ne klikate. Pređite na sljedeći korak.6 Na taskbaru vašeg Windowsa 10 kliknite na ikonu za pretragu u donjem lijevom uglu, pored Start menija. U pretragu upišite %temp% i izaberite istoimeni folder koji je pretraga ponudila.

7 U ovom folderu ćete naći mnogo privremenih fajlova raznih ekstenzija. kako biste lakše pronašli vaše slike poredajte fajlove po kriteriju Type i zatim pronađite vaše slike koje su u grupi JPG, PNG ili GIF, zavisno od originalnih slika.

8 Izaberite sve slike i opcijom Copy/Paste ih prebacite u neki vaš folder van %temp% foldera.smanjiti veličinu više slika

 

Pratite naše objave i na INSTAGRAMU

Dva trika kako ubrzati Windows 10

Windows 10 savjeti za bolje korištenje

Najnovije

Popularno

Više savjeta