Sve o fast foodu što možda niste znali

Ako ste ljubitelj fast fooda, donosimo vam 10 zanimljivih činjenica odnosno sve o fast foodu što možda niste znali do sada.

Sve o fast foodu

1Termin fast food ili brza hrana ušao je u širu upotrebu 1951. godine, kada se pojavio u poznatom engleskom Merriam-Webster rječniku.

2 Američka franšiza Burger King u Australiji nosi ime Hungry Jack's, pod kojim je otvoren još 1971. godine, te se danas smatra australskim brendom.

3 Da bi održali tajnost originalnog recepta za pohanu piletinu uprava KFC-aprepušta pripremu mješavine za pohanje dvjema tvrtkama: pola radi laboratorijiGriffith, a onda se šalje tvrtki McCormick gdje se ista dovršava. Jedini recept čuva se u sefu KFC-a u Louisvilleu.

4 Subway je najveći fast food lanac restorana u svijetu s oko 44.419 restorana u svijetu što je otprilike 9.000 tisuća ugostiteljskih objekata više od McDonald'sa.

5Do 2013. Pizza Hut je bio najveći naručitelj kelja. Zanimljivo, uopće ga nisu stavljali u svoju hranu, već ga koristili kao dekoraciju u barovima sa salatama.

fast-food

6Domino’s Pizza je otkazala svoje jamstvo dostave u roku od 30 minuta ili manje (ili je hrana besplatna), jer su dostavljači doživljavali česte prometne nezgode u želji da brzo stignu na svoj cilj.

7McDonald'sovi hamburgeri ne trunu, već se suše. S obzirom na nisku količinu vlage u njima, meso nakon duljeg stajanja se preobražava u dehidrirani oblik.

8Pizza Hut je prva tvrtka u povijesti koja je dostavila svoj proizvod u svemir, točnije u Međunarodnu svemirsku stanicu 2001. godine. Račun za dostavu pizze iznosio je oko milijun američkih dolara.

9 Prženi krumpirići su najpopularnija fast food hrana u Americi. U 2004. Amerikanci su u fast food restoranima pojeli 3.401.942,775 kilograma pomfrita.

10 Amerikanci su 1970. godine potrošili 6 milijardi američkih dolara na fast food. U 2006. godini ta se brojka popela na 142 milijarde dolara.

Najnovije

Popularno

Više savjeta