Rok trajanja ne postoji kod ovih namirnica

Vjerovatno se svima nama dogodila situacija da je istekao rok trajanja nekoj namirnici i da smo je morali baciti u smeće. Naravno uvijek treba pratiti rok trajanja radi samog zdravlja i nepoželjnih posljedica međutim postoje i određeni proizvodi koji mogu stajati jako dugo bez da se pokvare.

Ovo su namirnice koje ne poznaju rok trajanja

Med

Med je namirnica koju bi svako domaćinstvo trebalo stalno imati, jer su poznate sve prednosti meda. Bez obzira kada ste otvorili teglu, med nije izgubio svoj kvalitet. Postoji mogućnost da promijeni boju, da se kristališe, ali bez obzira na sve ostati će siguran za konzumiranje i naravno ukusan. Tajna je u tome što mikroorganizmi ne mogu da prežive u niskom sadržaju vode u medu. Naravno jako je bitno i gdje čuvamo posude sa medom. Potrebno je čuvati ga na hladnom i tamnom mjestu, u dobro zatvorenoj posudi.

medčuvanje

Javorov sirup

Javorov sirup čisti je prirodni proizvod koji u pravilu ne sadrži nikakve dodatke (konzervanse) i ima sposobnost da traje zauvijek. Međutim jako je bitan način čuvanja i potrebno je da ga čuvate u zamrzivaču, ako imate mogućnost.

javorovsirup

Sirće

Ako ga čuvamo u dobro zatvorenoj boci sirće ne može da se pokvari ili izgubi svoja svojstva. Ako baš i niste sigurni da želite jesti sirće staro nekoliko godina, možete ga koristiti na druge načine, recimo za skidanje kamenca sa posuđa ili pločica u kuhinji i kupatilu.

sirće

Sol

Morska ili bilo koja druga sol, ne može da se pokvari ako se čuva ispravno. Sol treba čuvati na hladnom i suhom mjestu. Ako i dođe do situacije da sol upije vlagu može da se konzumira s tim što će ukus vjerovatno biti malo drugačiji.

sol

Alkohol

Poznato je da žestoka pića kao što su recimo vodka, rum, viski nikada ne mogu da se pokvare. Čak i nakon što se otvore boce u kojima se nalaze, mogu stajati jako dugo vremena bez da se pokvare i izgube mnogo na okusu. Naravno važno je flaše čuvati na hladnom i tamnom mjestu, čvrsto zatvorene.

viski

Riža

Sve vrste riže koje postoje, osim smeđe, mogu da traju zauvijek. Smeđa riža ima rok trajanja od nekoliko mjeseci čisto iz razloga jer sadrži više ulja od drugih vrsta. Ipak da bi naša riža imala neograničen rok trajanja, treba je čuvati na ispravan način a to je na suhom i hladnom mjestu i po mogućnosti u frižideru ili zamrzivaču.

Šećer

Namirnica koju ima svaki dom i koja se konzumira u velikim količinama a uz to ima neograničen rok trajanja bez obzira da li je u pitanju bijeli, smeđi ili šećer u prahu. Tajna nekvarljivosti šećera leži u tome što bakterije ne mogu da žive u takvom okruženju. Potrebno ga je čuvati na hladnom i suhom mjestu.

Preporučujemo: Kako vakumirati meso uz pomoć vode

Najnovije

Popularno

Više savjeta