Kako zainteresovati ljude da vas slušaju

Nekada je jako teško zainteresovati ljude da slušaju. Da li ste bili u situaciji da stojite pred publikom a niste sigurni da li ste stvarno ostvarili kontakt sa njima? Nekada razgovarate sa kolegom i izgleda vam kao da je shvatio poruku, ali njegova djela govore nešto sasvim drugo? Bitno je natjerati ljude da slušaju i djeluju. Prosječna publika ne misli kao i lideri.. Vaši slušaoci moraju da osjete i iskuse vaše riječi, ili jednostavno nećete moći da steknete uticaj koji priželjkujete.

5 savjeta kako zainteresovati ljude da slušaju

Što je više moguće uključite publiku i slušaoce u razgovor

Krećite se sa samopouzdanjem i sa osmjehom, pozivajući ljude da vas gledaju i obrate pažnju. Pokušajte da ih dotaknete na emocionalnom nivou tako što ćete ih toplo pozdraviti.

Potrudite se da vas na prvi korak dobro zapamte

Ljudi pamte prvu upečatljivu stvar koju izgovorite. Jednom kada dobijete njihovu pažnju, pređite odmah na najbitnije što imate da kažete. Ovakav moćni početak će vaša publika prepoznati i cijeniti i početak će biti baš onakav kakav želite.

Potrebno je zašutiti s vremena na vrijeme

Dok ne osjetite da ste obezbjedili pažnju publike nemojte govoriti ništa što je jako važno. Prvi utisak je uvijek vizuelni a ne verbalni. Jako je bitno u svakom trenutku potpuno vladati situacijom. Slobodno napravite kratke pauze i stanke u govoru. Naše tijelo šalje signale i prije nego što progovorimo. Koliko je god to moguće izbjegavajte ljuljanje i obaranje pogleda. Publika mora prepoznati da vladate situacijom.

Koristite razne verbalne signale

Koristite signale koji privlače pažnju i provociraju kada prelazite sa jednog dijela govora na drugi. Ukažite na ključni dio signalima kao npr. “Moja naredna tema je…” Potrudite se da slušaocima dajete verbalne znakove o onome što planirate.

Uvijek ponavljajte najvažnije stvari

U toku pripreme za govor izvucite sve značajne teme i grupišite ih zajedno na kraju prezentacije. Obavezno prije ponavljanja najvažnijh stvari dajte verbalni signal poput “Da zaključimo,” ili “Za kraj da ponovimo najvažnije” i tako za kraj još jednom osigurajte pažnju publike

Najnovije

Popularno

Više savjeta