Kako da djeca zavole čitanje

Vrućine su stigle, a djeca su veselo odbacila udžbenike i prepustila se igrama na otvorenom te zabavi pred TV-om ili tabletom. Čitanje sigurno nije visoko na njihovoj listi prioriteta. Provjerite kako ih možete dodatno zainteresirati i ‘navući’ na uzbudljive, nevjerojatne i maštovite svjetove književnosti.

Kako da djeca zavole čitanje

Maggie McGuire, autorica programa Scholastic Summer Reading Challenge, besplatnog online interaktivnog programa za čitanje, prenosi korisne savjete za ljetno druženje djece s knjigama.

‘Čitanje ne mora biti pasivna i tiha aktivnost. Ako ga učinite interaktivnim, vaša djeca će biti raspoloženija za nastavak čitanja čak i nakon završetka škole’, objašnjava McGuire.

Pustite djeci da sama odaberu knjige: djeca će radije prionuti na čitanje literature koju su sama odabrala umjesto čitanja naslova koji su bili vaša sugestija. McGuire savjetuje kolektivni izlet u lokalnu knjižaru ili antikvarijat u kojem svi članovi obitelji na miru i s velikom pažnjom mogu probrati knjige.

Čitajte u prirodi:
čak i najdosadnija edukativna literatura dobit će novu dimenziju ako je pročitana u stimulativnoj okolini. Posebice ako je riječ o knjigama o prirodi, ne postoji bolje mjesto od šumskog hlada, mirnog mjesta kraj jezera ili živopisnog okoliša koji će zrcaliti atmosferu i opise iz knjige.

Ciljajte visoko i sastavite popis knjiga: postavljanje ciljeva u čitanju može biti izazov kojem će se klinci unaprijed radovati. Mogu napraviti sami svoju listu i obilježiti na svoj kreativan način svaki put kad dovrše neki naslov. Kao nagradu za ostvarivanje cilja isplanirajte zabavan obiteljski provod. Gledanje filma koji je adaptacija jedne od knjiga koju su pročitali je odlična ideja.

Čitajte i usput učite: primjerice odaberite knjigu o čarima životinjskog svijeta, a zatim odvedite djecu u zoološki vrt, eko park, muzej ili u obilazak obližnjeg sela te izbliza komparirajte spoznaje i slike životinja.

Priuštite im spektakularan vidik: nađite posebne vidikovce s pogledom na najljepše dijelove grada ili jednostavno noću odvedite djecu u mirnije prigradske dijelove. Pričajte djeci priče pune mašte, ali ubacite i poneku znanstvenu činjenicu – možda će ih stimulirati za knjige o astronomiji.

I najviše bitno – budite dobar uzor što se tiče čitanja: brojna istraživanja su pokazala da će djeca roditelja koji čitaju i sama biti sklonija čitanju. Odvedite dijete u knjižnicu na radionice, čitanje priča, predstavu i, ako ste u prilici, na potpisivanje knjige vašeg omiljenog autora. Osim osjećaja zajedništva, to će u djetetu pobuditi radoznalost te će imati veću potrebu za uranjanjem u svjetove u kojima i vi rado boravite i ugodno se osjećate.

Izvor: tportal.hr

Najnovije

Popularno

Više savjeta