Kako lakše podnijeti duga putovanja

Putovanje koje kratko traje u pravilu preživimo bez puno muke. Ali šta je s onim dužim, od nekoliko sati kad već utrnete u od sjedenja? Kada ste posve sigurni da vam je automobil u dobrom stanju, prtljaga je sigurno smještena i svi su putnici vezani, spremni ste krenuti na put. No čak i ako se veselite odmoru koji odmah slijedi, duga putovanja su stresna i zahtijevaju veliki napor. Uz ovih nekoliko savjeta, vjerujemo kako će vam vožnja u automobilu, autobusu, vozu ili dugi letovi od sad djelovati kraće i zanimljivije.

Savjeti za duga putovanja

Pazite šta jedete: Ako putujete avionom dobro pripazite šta jedete. Istraživanja su pokazala da hrana bogata ugljikohidratima poput špageta i integralnog hljeba ublažava posljedice “džet laga”. Ovo je objašnjeno tako da visok nivo insulina olakšava prelaz s jednog rasporeda hranjenja i spavanja na drugi.

Ne prejedajte sePojedite tek jedan obrok prije putovanja i dobro isplanirajte šta ćete na putu jesti.

Izbjegavajte alkohol: Unatoč tome što vas alkohol na početku može dići, kasnije ćete se osjećati dehidrirano i mamurno.

Pijte vodu: Iako količina vode koju treba unijeti u organizam nije propisana, nutricionisti savjetuju da tokom putovanja, a pogotovo ljeta pijete više vode nego inače.

Kako ostati svjež za volanom

Cilj dugih vožnji je sigurno i u dobrom raspoloženju stići na odredište. Brzina ne bi trebala biti najvažnija stvar. Duga putovanja zahtijevaju često stajanje radi odmora. Umor utječe na vašu koncentraciju, otupljuje vaše reflekse i sposobnost procjenjivanja te povećava opasnost od prometne nesreće.

Budite svjesni ukupne nelagode, bolova u vratu, rukama i ramenima ili zamagljenog vida  -to su načini na koje vam vaše tijelo govori da vam je potreban odmor. Pojačavanje muzike, pijenje kafe ili kofeinskih napitaka ili zaustavljanje da biste se nakratko prošetali mogu biti učinkoviti na kratke staze, ali ne mogu ukloniti umor. Ako se počnete osjećati pospano, zamijenite se s drugim vozačem ili se zaustavite kako biste odrijemali.

Pripremite neki obrok

Pripremite hladnjak s dosta zdrave hrane (svježe i suho voće, pločice sa žitaricama, krekeri od integralnog brašna itd.) kao i puno vode. Ove će vam zalihe posebno dobro doći ako zapnete u prometnom čepu pa ćete morati duže vrijeme sjediti u vrućem automobilu.

Kako zabaviti djecu na dugim putovanjima automobilom?

Duga putovanja mogu ostati u najljepšem sjećanju, ali mogu biti i vrlo stresna. Kada djeca moraju provesti sate u ograničenom prostoru automobila, često može doći do problema i nervoze. Nije loša ideja planirati neki vid zabave i igara kako biste zabavili djecu i skrenuli im misli od zamornog putovanja. Opskrbite se sljedećim: špilovima karata, bojankama, slikovnicama, papirom i olovkama, bojicama, naljepnicama i sitnim igračkama.  Važno je da djeca budu stalno vezana sigurnosnim pojasom te da u ovisnosti o dobi, ne napuštaju dječju sjedalicu.

Tokom toplih sunčanih dana osigurajte zaštitu od sunca i vrućine za vaše dijete. Automobilski prozori pojačavaju djelovanje sunca tako da postoji opasnost od toplotonog udara ili sunčanice.

Najnovije

Popularno

Više savjeta