Kako smanjiti otkucaje srca

Aritmije su abnormalnosti u brzini i ritmu otkucaja srca. Dvije su osnovne kategorije aritmija: tahikardija kod koje srca kuca prebrzo i bradikardija kod koje srce kuca presporo. Mnogima se  često dogodi da im srce ubrzano lupa, a jednako pogađa i mlađe i starije. Ipak u tim momentima je potrebno ne paničariti, te pokušati smiriti sebe i situaciju. Donosimo listu tehnika i savjeta kako smanjiti otkucaje srca. Uzroci koji mogu izazvati tahikardiju mogu biti opasni (bolesti srca, anemija) ili samo predstavljaju našu reakciju na nešto (stres, trening).

Kako smanjiti otkucaje srca

Valsalvin manevar

Ova tehnika disanja dovodi do nekoliko brzih promjena u otkucajima srca. Postupak je ovakav:

  • Prstima začepite nos
  • Zatvorite usta
  • Izdahnite
  • Ponavljajte 10-15 sekundi

Hladna voda

Metoda hladnom vodom stimuliše vagus živac koji pomaže pri kontroli otkucaja srca. Dovoljno je da se polijete hladnom vodom po licu ili da uronite lice u zdjelu sa hladnom vodom. Možete i popiti ledenu vodu. Tada dolazi do stimulacije živca vagusa te to, kao prirodan refleks, umiruje ubrzani rad srca.

Masaža sinusa

Masaža karotidnog sinusa može biti od pomoći u situacijama kad srce ubrzano lupa. Ova arterija ide niz naše grlo i masažom iste se može postići efekat da se umanji ubrzano lupanje.

Pjesma

Postoji pjesma za koju je dokazano da smanjuje nivo anksionznosti za 65%. Ova muzika pomaže smanjiti ubrzani rad srca, smanjuje pritisak kao i nivo kortizola.

 

Mediteranska dijeta štiti od aritmija

Mediteranska ishrana ima kardioprotektivno djelovanje. Postoje i jasni naučni dokazi o uticaju mediteranske ishrane na učestalost aritmija. Na 800 ispitanika pokazano je da su oni koji su se bolje pridržavali mediteranske prehrane imali rjeđe epizode aritmija.

Mediteranska ishrana poboljšava rad metabolizma

Omega-3 masne kiseline

Dobro su poznati efekti i koristi omega-3 masnih kiselina na sniženje triglicerida u krvi. Također poznato je i protuupalno djelovanje ovih dragocjenih masnoća koje često zapostavljamo u modernoj prehrani.

Zdrave navike

Jako je bitno održavatu zdrave životne navike i na taj način umanjiti mogućnost pojave ubrzanog lupanja srca:

  • Redovno treniranje
  • Održavanje normalne tjelesne težine
  • Prestanak pušenja
  • Smanjen unos alkohola

 

Najnovije

Popularno

Više savjeta