Mediteranska ishrana poboljšava rad metabolizma

Mediteranska ishrana potvrđuje svoj status jednog od najzdravijih načina ishrane na svijetu. Nova studija objavljena u ponedjeljak u BMJ journal dala je još jedan argument koji potvrđuje mediteransku ishranu kao jednu od najzdravijih na svijetu, prenosi CNN.

Mediteranska ishrana poboljšava rad metabolizma

Istraživanje je potvrdilo da ta vrsta ishrane može za samo godinu dana da promjeni mikrobiom kod starijih ljudi, poboljša funkcije mozga i produži životni vijek. Studija je pokazala da mediteranska ishrana može da smanji produkciju inflamatornih hemikalija i tako spriječi razvoj hroničnih bolesti kao što su dijabetis, rak i ateroskleroza.

Tokom čitavog života kroz probavni trakt čovjeka prođe oko 60 tona hrane, a time se naša crijeva izlažu milionima različitih bakterija, ne računajući one sa kojima smo rođeni. Mnoge od tih bakterija igraju dobre i loše uloge u tome kako apsorbujemo hranjive materije, kako funkcioniše naš imuni sistem, utiču na nivo energije i rad metabolizma.

Nauka je pokazala da se sa starenjem smanjuju i vrste i količine mikroba koje se nalaze u crijevima. Loša ishrana naročito je česta kod starijih osoba, a na to utiče njihovo opšte zdravstveno stanje, a posebno stomatološki problemi. Tokom studije naučnici su analizirali mikrobiom crijeva kod 612 starijih osoba iz Francuske, Italije, Holandije, Poljske i Ujedinjenog Kraljevstva, prije nego što su njih 323 stavili na specijalan režim ishrane.

Dijeta je bila prilagođena starijim osobama a zasnivala se na mediteranskim principima ishrane. Uključivala je mnogo voća i povrća, orašastih plodova, mahunarke, maslinovo ulje, ribu, malo crvenog mesa kao i malo šećera i zasićenih masti.

Ostali učesnici studije, starosti od 69 do 79 godina zamoljeni su da nastave sa uobičajenim načinom ishrane tokom narednih dvanaest meseci. Nakon godinu dana, kod onih koji su se hranili prema principima mediteranske ishrane primjećene su korisne promjene mikrobioma u probavnom sistemu. Usporen je gubitak bakterijske raznolikosti i smanjena je proizvodnja potencijalno štetnih markera upale poput C-reaktivnog proteina i interleukina-17. Istovremeno došlo je do povećanja broja dobrih bakterija koje su onda povezane sa poboljšanjem memorije, navodi se u studiji. Promjena ishrane takođe usporila znakove krhkosti, odnosno uticala na stabilnost i brzinu hoda i smanjila drhtanje ruku.

Studija je rađena kao dio većeg projekta pod nazivom “Evropski projekat ishrane kod starijih ljudi” ili “NU-AGDE”, koji je uključivao 1.200 ispitanika, a koji je započet još 2012. godine.

Kako izgleda mediteranska dijeta

Glavne karakteristike mediteranske prehrane su:

  • visok unos nezasićenih masnih kiselina,
  • smanjen unos zasićenih masnih kiselina,
  • nizak unos mesa i mesnih prerađevina,
  • umjeren unos alkohola,
  • umjeren unos mlijeka i mliječnih proizvoda,
  • visok unos kruha, žitarica i leguminoza.

Mediteranska dijeta nije vegetarijanska jer se najviše konzumiraju riba i morski plodovi, a umjereno meso i mesni proizvodi. Također, jedu se velike količine svježih namirnica, poput svježeg voća i povrća. Uobičajeni desert je svježe voće.

Mediteranska ishrana kao način života

Prethodne publikacije takođe su potvrdile benefite mediteranskog načina ishrane, a neki od najdominantnijh su poboljšanje memorije i kognitivnih sposobnosti generalno. Kod starijih ljudi koji su se pridržavali ovog načina ishrane uočeno je da duže imaju jače kosti što je posebno značajno kod onih ispitanika koji imaju osteoporozu, poboljšan krvni pritisak i zdravije arterije.

“Mediteranska ishrana nije samo ishrana, nego način života”, rekla je u jednom od intervjua povodom istraživanja, dijetetičar Rahaf al Boči.

Mediteraanska ishrana već tri godine za redom osvaja prvo mjesto na listi “najbolje ishrane”, koju pravi US News and World Report’s.

 

Dijetalna pravila koja donose rezultate

Najnovije

Popularno

Više savjeta