Kako dobro započeti i izdržati dijetu

Gubitak kilograma može znatno poboljšati vaše zdravlje, od prevencije bolesti srca i krvnih žila pa sve do smanjenja kolesterola. No, čest problem mnogih je taj da se prehrane pridržavaju samo dok ne izgube sve kilograme. Nakon toga, vraćaju se na staro, ponovo ne paze na prehranu i ne vježbaju, a kilogrami se polako vraćaju.

Možda će vam se dogoditi da se plana prehrane i vježbanja nećete moći držati pa ćete brzo odustati ili nećete uspjeti smršavjeti na mjestima gdje ste željeli što će vas obeshrabriti i demotivirati.

Kako dobro započeti i izdržati dijetuKako dobro započeti i izdržati dijetu

O kojem god slučaju da se radi, ako se borite s novim načinom prehrane i iscrpljujućim vježbanjem, u nastavku saznajte šest načina kako da put ka mršavljenju bude lakši i učinkovitiji.

Jedite više manjih obroka

Počnite jesti pet do šest manjih obroka, pravilno raspoređenih tijekom dana. Pripazite na broj kalorija. Da biste smršavili morate uvijek biti u kalorijskom deficitu. Stoga, rasporedite kalorije ravnomjerno za sva jela. Ovakvim načinom prehrane spriječit ćete napadaje gladi između obroka. A svi znamo da u tim situacijama pojedemo prvo što nam se nađe pri ruci te se obično radi o nezdravoj brzoj i jako kaloričnoj hrani. S vremenom ćete moći prilagoditi obroke onako kako vama odgovaraju. Možda to neće biti šest obroka dnevno, već četiri ili pet.

Jedite začinjenu i ljutu hranu

Da bi vaša hrana bila što zdravija i što bolje izbalansirana, ne zaboravite na začine. Odličan način da poboljšate okus, miris i teksturu hrane su zdravi začini i to posebice ljuti začini koji ubrzavaju metabolizam i pomažu u sagorijevanju kalorija. Osim toga, osjećat ćete se zadovoljnije nakon što pojedete začinjenu hranu. Dokazano, potiče razvoj hormona sreće. Različite recepte možete potražiti online, no pripazite da to ipak bude čisti chili, bez drugih dodataka kao što su sol i šećer.

Nagradite se nakon postignutih ciljeva

Postavite svoje osobne ciljeve, a nakon što ih ostvarite, nagradite se. Većina dijeta i planova prehrane ima barem jedan dan u tjednu kada vam dozvoljava da za jedan obrok jedete što poželite. Takvi obroci zovu se popularno “cheat meal”. Ovi obroci pomoći će vam da novi režim prehrane savladate bolje i da ovakav način prehrane postane i vaš životni stil. Jedite pravilno i zdravo, a jedan dan u tjednu si dajte oduška. Ovakvi obroci dat će vam psihičku snagu da nastavite dalje.

Aromatizirajte vodu

Pijenje dovoljnih količina vode može vam pomoći na putu do gubitka kilograma jer sprječava iznenadne napadaje gladi. No, ova praksa je još bolja kada vodi koju pijete dodate okusa. Preporučuju se prirodni okusi, odnosno svježe voće, povrće i začini, kao što su kriške i sok limuna, naranče, grejpa te nasjeckani đumbir i menta. Na ovaj način voda će biti pitkija, a neće biti natrpana dodatnim kalorijama.

Dijeta s prijateljem je lakša i zabavnija

Ponekad vam treba dodatna motivacija kako bi uspjeli u svom planu. Ako imate priliku, podrška i motivacija prijatelja je uvijek dobra ideja. Vaš put do nove linije i gubitka kilograma bit će puno lakši jer ćete zajedno moći razmjenjivati iskustva i recepte, riješiti prepreke i zajedno se veseliti malim uspjesima.

Osigurajte svom tijelu dovoljno sna

Ako ne spavate dovoljno svake noći, mogli biste imati češće žudnje za hranom, a to sve se može odraziti i na vaš metabolizam. Pobrinite se da svake noći odspavate između šest i osam sati jer ćete si tako olakšati plan mršavljenja. Pokušajte ograničiti unos hrane prije odlaska na spavanje, ali nemojte niti biti gladni. Isto kao što na kvalitetu sna djeluje masna i jaka hrana prije spavanja, tako biste se mogli češće buditi i zbog praznog želuca. Preporučuje se pojesti lagani obrok dva do tri sata prije odlaska na počinak.

Proces mršavljenja zahtijeva upornost i puno volje. Ovi savjeti će vam pomoći da lakše izgubite kilograme i da se oni više nikada ne vrate. Nemojte odustati od novog životnog stila i zdrave prehrane pa čak i ako koji put posustate. Samo se vratite na pravi put i nastavite kao da se ništa nije dogodilo.

Alisa Mura

Najnovije

Popularno

Više savjeta