Ovo je 10 načina kako spriječiti infarkt

Ovi savjeti vam mogu pomoći da spriječite kardiovaskualrna oboljenja, a samim tim i da produžite sebi život. Spriječiti infarkt možete pomoću jednostavnih strategija koje donosimo.

Ne morate baš sve da primjenjujete stalno, ali pokušajte svaki od ovih koraka, pa vidite čega se možete pridržavati na duže staze. I ko zna, možda će vam baš to pomoći da izbjegnete infarkt.

Kako spriječiti infarkt

1 GRICKAJTE ORAHE

Orasi su pravi šampioni među koštunjavim plodovima kada se radi o sadržaju alfa-linoleinske kiseline, jedne od omega-3 nezasićenih masnih kiselina koje se efikasno bore protiv hroničnog zapaljenja u organizmu, kaže dr Leri Santora. Naučnici sa Univerziteta Jejl su otkrili da konzumiranje šake oraha na dan, znatno poboljšava funkciju krvnih sudova.

2 PRATITE PULS

Sutra ujutru, prije nego što ustanete iz kreveta, opipajte sebi puls i izbrojite koliko srčanih otkucaja imate u minutu. Taj rezultat zapišite, savjetuje dr Pjer Teodor, kardiohirurg. Zdravi muškarci bi trebalo da imaju 70 otkucaja u minutu ili manje. Ako vam je jutarnji puls brži od toga tokom duže od sedmicu dana, javite se svom ljekaru

3 IZBJEGAVAJTE ZAGAĐEN VAZDUH

Udisanje najsitnijih čestica aerozagađenja može dovesti do zadebljavanja zida karotidnih i koronarnih arterija, što dovodi do njihovog sužavanja i predstavlja predispoziciju za srčani i moždani udar. Gustina ovih čestica najveća je ujutru, naročito zimi, pa trčanje i vožnju bicikla ostavite za poslijepodne. Ako se na putu do posla često nađete u saobraćajnoj gužvi, obavezno zatvorite prozore.

4 “OPASULJITE” SE

Preskočite krompir i kao prilog uzmite mahunarke koje su bogate vlaknima. Kod ispitanika koji su svakodnevno, tokom tri mjeseca, konzumirali porciju leblebija,sočiva ili pasulja, zabilježen je pad sistolnog krvnog pritiska za 4 mm živinog stuba, navodi se u istraživanju objavljenom u časopisu “Archives of Internal Medicine”.

5 UHVATITE SE U KOŠTAC SA KRVNIM PRITISKOM

Meta-analiza objavljena u časopisu Journal of Hypertension, pokazala je da već nakon četiri sedmice vježbi za jačanje stiska šake dolazi do prosječnog pada krvnog pritiska od 10 odsto. Ove vježbe povoljno djeluju na funkciju krvnih sudova. Radite četiri serije od po dva minuta stiskanja obje šake. Odmarajte po minut nakon svake serije.

6 JEDITE JAJA

Vjerovanje da konzumiranje jaja dovodi do porasta lošeg holesterola danas je u potpunosti opovrgnuto. Naprotiv, istraživanje sprovedeno u Brazilu je pokazalo da osobe koje redovno jedu jaja imaju čistije koronarne arterije.Vjeruje se da je za to odgovoran visok sadržaj vitamina E, B12 I folne kiseline u žumancu. Ipak, ograničite se na četiri jaja na dan, da ne pretjerate sa unosom kalorija.

7 VJEŽBAJTE I ZAPISUJTE

Odredite sebi neku vježbu koju ćete raditi jednom sedmično, npr. trčanje na 3 kilometra. Odmah nakon vježbe, upišite vrijeme trke i svoju srčanu frekvenciju na kraju. Javite se ljekaru ako primijetite neku promjenu, kao npr. srčanu frekvenciju od 185 otkucaja u minuti nakon vježbe koja vam puls obično podigne do 165 otkucaja, to može biti znak nekog problema.

8 DIŠITE DUBOKO

Zaustavite se i duboko udahnite. Još bolje, uzmite šest dubokih udaha u 30 sekundi. Istraživanje objavljeno u časopisu Hypertension Research pokazuje da na ovaj način možete u nekoliko minuta sniziti sistolni krvni pritisak za 4 mm živinog stuba. Istraživanje pokazuje i da ako redovno vježbate ovo duboko disanje, efekat na sniženje krvnog pritiska može postati trajan.

9 IZBACITE UMOR IZ SEBE

Nemojte dozvoliti da vam posao dođe glave. Studija objavljena u časopisu Psychosomatic Medicine pokazuje da premor na poslu povećava rizik od srčanih bolesti. Najbolja borba protiv premora je vježbanje. Jedno švajcarsko istraživanje je pokazalo da kardio-trening dva do tri puta sedmično smanjuje simptome premora za 57 odsto.

10 VOLITE JE/GA DVA PUTA

Muškarci koji imaju seksualni odnos jednom mjesečno ili rjeđe imaju za 45 odsto veći rizik od srčanih bolesti od onih koji to rade dva ili tri puta sedmično, pokazuje studija objavljena u časopisu American Journal of Cardiology. Seks ima pozitivni uticaj na funkciju kardiovaskularnog sistema baš kao i vježbanje, kažu istraživači.

(NN)

Najnovije

Popularno

Više savjeta