Kako je nastao Dan zaljubljenih

U gotovo svim zemljama svijeta 14. februara obilježava se Dan zaljubljenih. Iako nije međunarodno priznat kao praznik, široko je prihvaćen i obilježava se u svim dijelovima svijeta. A sve je počelo još u Rimu. Mnogi Valentinovo ili Dan zaljubljenih smatraju produktom američkog potrošačkog društva, međutim ovaj praznik je zaista tradicionalan, a korijene vuče još iz Rimskog doba, iz pastirske svečanosti Luperkalije.

sv. valentin
Sveti Valentin

Svakog 15. februara slavila se svečanost u čast boga Lupercusa, zaštitnika stada i pastira. Taj dan se obilježavao tako što bi se po komadićima papira ispisivala imena djevojaka i stavljana u vrč, a papirić koji bi pojedini mladić izvukao signalizirao bi koja će djevojka postati njegova.

Današnje Valentinovo ili Dan zaljubljenih koje slavimo 14. februara nastao je u 3. st. u Rimu. Tadašnji car Klaudije dao je naredbu prema kojoj se vojnici nisu smjeli ženiti, jer je smatrao kako se tada ne bi bili spremni boriti u ratu i kako bi radije ostajali kod kuće sa svojim porodicama.

Luperkalije je s vremenom izgubilo na značaju, a Valentinovo je postalo dominantno

Svi svećenici osim  Valentina poštovali su carevu odluku. On je potajno održavao vjenčanja mladih parova sve dok ga nisu otkrili i stavili u tamnicu. Večer uoči proslave Luperkalija, tačnije 14. februara Valentino je pogubljen, a nedugo zatim je od strane naroda proglašen za sveca.

svetivalentin

Dvije teorije nastanka običaja slanja čestitki na Dan zaljubljenih

  • Prema prvoj teoriji sam običaj slanja čestitki na Valentinovo vodi porijeklo od svetog Valentina koji je iz tamnice poslao pismo djevojci u koju je navodno bio zaljubljen. Pismo je potpisao s „tvoj Valentin“.
  • Druga teorija kaže kako se u starim vremenima vjerovalo da se ptice počinju pariti 14. februara, a budući da ptice simboliziraju poruke otuda običaj slanja čestitki na Dan zaljubljenih.

Najnovije

Popularno

Više savjeta