Kako je nastao Android

Android je najpopularnija platforma za mobilne uređaje na svijetu. Danas pokreće milione telefona, tableta i drugih uređaja ali znate li kako je sve počelo i kako je nastao Android.

Kako je nastao Android

U julu 2005. Google je kupio malu firmu koja se zvala Android Inc., a jedan od osnivača je Andy Rubin koji je sada direktor platformi za mobilne uređaje u Google-u. Ova firma je bila skoro nepoznata, a sve što se o njoj znalo jeste da je proizvodila programe za mobilne telefone.

kako je nastao Android
Nakon lansiranja iPhone-a, počele su da kruže glasine da će Google da lansira svoju verziju iPhone-a. Počeli su da se javljaju izveštaji o tome da Google šalje svoje proizvode svim većim proizvođačima. Vladalo je mišljenje da će novi uređaj biti dizajniran po principu servisa zasnovanih na lokaciji i da će sprovesti čitavu seriju ideja koje dolaze iz Google-a, a tu spadaju i Google Maps i Gmail.

Ne samo da su radili na novom uređaju nego su razvili potpuno novi operativni sistem koji je predstavljao prijetnju  za Symbian, Microsoft i ostale

Google je očigledno bio glavna pokretačka snaga iza novog sistema.

kako je nastao Android

Prva komercijalna verzija 1.0 predstavljena je septembra 2008, a led je probio HTC i njegov telefon Dream. Verzija 1.1 je došla nekoliko meseci kasnije, ali početak masovne upotrebe Android-a vezuje se za verziju 1.5 (Cupcake). Krajem 2010. godine Android je postao vodeća platforma za mobilne telefone.

Najnovije

Popularno

Više savjeta