Šta uraditi kada ručna kočnica auta zaledi?

Prljavština, vlaga i industrijska so, glavni su neprijatelji doboš-kočnica. Glavni krivac je nemar, odnosno oštećenje na takozvanom „bužiru“,  zaštitnom omotaču sajle. Kada prljavština i voda prodiru u sajlu odatle se vremenom slivaju u doboš kočnice.

kocniceKada dođe zima i temperature padnu ispod nule, javljaju se i prvi problemi. Voda u sajli se zaledi i ko uveče povuče ručnu kočnicu ujutro će teško pokrenuti vozilo. U ekstremnim slučajevima, kada su i doboši puni tečnosti, dešava se da se obloge zalede i ostanu zaljepljene za ivicu bubnja bez obzira na to  što ručna kočnica uveče nije podignuta. Opruge unutar doboša, koje u normalnim okolnostima razmiču pakne, jednostavno nisu dovoljno jake da ih odlijepe i tada je gotovo nemoguće krenuti.

Šta uraditi kada ručna kočnica zaledi?

1Mnogi savjetuju da automobil pokrenete i tokom vožnje pokušavate da „razradite“ ručnu kočnicu. Međutim tako rizikujete da se uslijed trenja zapale zadnje pakne čime praktično ostajete bez zadnjih kočnica i svaka dalja vožnja postaje opasna.

2Možete probati i vožnjom naprijed-nazad koja će u nekim slučajevima odblokirati kočnice.

3Jedini način da ponovo pokrenete automobil bez negativnih posljedica je da  ga utoplite, što ćete najlakše uraditi u nekoj garaži.

Savjet: Ukoliko nemate izbora i svoj automobil morate parkirati pod nagibom, ukoliko za to postoje uslovi, ostavite spuštenu ručnu kočnicu, mjenjač ubacite u brzinu, a točkove zakrenete ka ivici trotoara.

Najnovije

Popularno

Više savjeta