Šta treba pregledati na autu nakon zime

Zima pred sve, pa i pred automobile, stavlja izazove u smislu većih napora pa nakon zime neke stvari treba pregledati na autu. Ovo je posebno važno za one koji žive u kontinentalnim dijelovima, iako ni u primorju zime nisu bez izazova, pogotovo ako su teže.

Šta treba pregledati na autu nakon zime

Pregledajte nekoliko stvari na automobilu i po potrebi ih sanirajte kako se ne bi pretvorili u finansijski i tehnički značajnije probleme zbog kojih bi vam se, naprimjer, moglo dogoditi da ne prođete tehnički pregled.

Prije svega je važno temeljito oprati automobil, posebno ako ste puno vozili po snijegu i ledu. Sol i nečistoće mogu se nakupiti na teško dostupnim dijelovima i početi nagrizati lak i lim. Najbolje je rješenje odvesti automobil u automatsku autopraonu u kojoj će ga snažan mlaz oprati s vanjske, ali i podne strane. Tako dobijete 2u1.

Potražite ‘ožiljke’ na laku od nečistoće i soli nastale tokom zime. Ako ih ima, sanirajte ih sami – kistom i bojom za automobil ako nemate novca za odlazak profesionalcu.

Pregledajte kakve su vam kočnice i treba li možda mijenjati diskove i pločice. Naravno, zamijeniti zimske ljetnim gumama je nužno – zimske se brže troše na temperaturama karakterističnim za proljeće, jer su dizajnirane tako da budu korištene u uslovima do 7 Celzijevih stepeni i niže.

Važno je pregledati i ovjes, felge i metlice brisača. Ovo zadnje dvoje možete promijeniti i sami.

Pročitajte i – Šta je ovjes auta i čemu služi

Najnovije

Popularno

Više savjeta