Šta je senzor za kišu i kako funkcioniše

Senzor za kišu je napredni sistem pomoći vozaču koji detektuje vodu na vjetrobranskom staklu automobila i automatski pokreće programirane radnje. Glavna funkcija ovog sistema je aktiviranje brisača na kiši. Ali pokrenute radnje mogu uključivati i zatvaranje prozora automobila i krovnog otvora.

Kako radi senzor za kišu?

Senzor za kišu se nalazi iza vjetrobranskog stakla u blizini retrovizora. Sastoji se od LED dioda koje emituju infracrveno svjetlo i centralne fotodiode koja mjeri količinu svjetlosti koja pada na njega. Infracrveno svetlo se šiba na vetrobran pod uglom od 45 stepeni gdje se reflektuje nazad na fotodiodu. Kada je vjetrobransko staklo suho, sva svhetlost se reflektuje. Što više kapi vode ima na vjetrobranskom staklu, fotodioda prima manje svjetla. Ova informacija se šalje elektronskoj kontrolnoj jedinici koja uključuje brisače i u skladu s tim prilagođava njihovu brzinu.

Svrha senzora za kišu je da vožnju u vlažnim uslovima učine sigurnijom i udobnijom. Vozač ne mora da skreće fokus sa puta da bi uključio brisače ili zatvorio prozore. Sistem to radi umjesto njih i oni se mogu fokusirati na put. Budući da automatizirani sistem može reagirati brže od čovjeka, to je posebno važno u situacijama kada vozač može doživjeti iznenadne vizualne distrakcije, na primjer u slučaju grmljavine.

Uređaj

Senzor za kišu sastoji se od dva dijela povezana provodnikom:

 • Upravljačka jedinica koja daje naredbe izvršnom mehanizmu. Upravo ovdje se nalaze infracrvene LED diode. Trebalo bi ga postaviti s unutarnje strane vjetrobranskog stakla tako da ne ometa pregled vozača. U ovom slučaju, on mora biti u području rada podvornika. Obično se pričvršćuje iza retrovizora.
 • Relejna jedinica, koja uključuje i deaktivira sistem za pročišćavanje, te štiti senzor od smetnji napona i vodljivosti. Ugrađuje se na mjesto prikladno za priključenje na električnu mrežu.

Svi uređaji ne zauzimaju puno prostora i kompaktno se nalaze u kabini.

Prednosti senzora za kišu:

 • Vozač ne mora biti ometen od ceste da bi uključio i isključio brisače.
 • Brz odgovor na onečišćenje stakla.
 • Senzori za kišu se proizvode od 2000-ih godina, a sve to vrijeme s njima se prodaju samo automobili srednje klase i više. Sada senzor za kišu više nije privilegija skupih automobila.
 • Smatra se da se vjetrobransko staklo sa senzorom za kišu ne može povećati. No taj je problem riješen: proizvođači proizvode film za nijansu s otvorom za senzor za kišu. I općenito, nijansiranje vjetrobrana nije najbolja ideja.
 • Još jedna uobičajena pogreška je da senzor za kišu ne radi noću. To nije istina. Za infracrvene zrake nije važno koje doba dana i stepenosvjetljenja na ulici.

Kako riješiti problem kada brisači škripe

Kao i kod bilo kojeg uređaja, senzor za kišu ima nedostatke:

 • Vjetrobran mora biti integralni i ne deformisan. U suprotnom, senzor neće raditi.
 • Ne prepoznaje pahulje na staklu dok se ne istope.
 • Prekomjerna osjetljivost. Senzor može raditi s jednom povremenom kapljicom vode.
 • Ako voda ne padne u područje brisača, senzor neće raditi.
 • Uključeni su samo brisači, a sistem pranja nije. Ako se staklo zaprlja, samo će se razmazati.

 

 

Najnovije

Popularno

Više savjeta