Kako riješiti problem kada brisači škripe

Kišno jutro, gužva, kolone, jedva ste se nekako probudili i krenuli na posao, a onda, kao šlag na tortu, dolaze zvukovi s vjetrobrana. Brisači škripe, stružu po staklu i osim što nerviraju, loše obavljaju svoju funkciju.

Najčešći uzrok škripe brisača je prljavština na vjetrobranskom staklu ili istrošene metlice – u oba slučaja otklanjanje problema je vrlo jednostavno…. Manje očigledan uzrok neugodnih zvukova može biti i loša guma, oštećeno staklo, korodirane šarke ili deformacija ruke. Da bi nam brisači dugo služili, vrijedi ih redovno čistiti, nježno odmrznuti i koristiti kvalitetnu tekućinu za pranje.

Mogući razlozi zašto brisači škripe

Prljavo staklo

Potragu za izvorom buke treba započeti temeljnim čišćenjem vjetrobranskog stakla…. Brisači često škripe zbog nakupljanja prljavštine koju ne mogu sami ukloniti. Neprijatni zvukovi mogu biti uzrokovani pijeskom ili masnim i ljepljivim naslagama kao što su sok od drveća, ostaci voska, čađi ili katrana koji se koriste u proizvodnji asfalta.

Metlice brisača istrošene

Istrošenost brisača jedan je od najčešćih uzroka neugodne buke. Izloženost UV zracima, temperaturnim promjenama i drugim vanjskim faktorima guma vremenom gubi svojstva… To dovodi do stvrdnjavanja i gnječenja, što zauzvrat dovodi do lošeg prianjanja, odbijanja od stakla i stvaranja neugodnih zvukova. Istrošeni brisači ne samo da izazivaju nelagodu za vozača i putnike, već su i manje efikasni u prikupljanju vode i smanjuju vidljivost…. Iz tog razloga, preporučuje se da redovno provjeravate stanje metlica brisača i zamijenite ih ako se pojave alarmantni simptomi.

Novi brisači

Čak i novi brisači mogu škripati ako se metlice zalijepe za vjetrobran pod pogrešnim uglom. To može biti zbog gume lošeg kvaliteta, nepravilnog pristajanja, deformacije šake ili pogrešnog adaptera koji pričvršćuje jezik za ruku. Problem će se riješiti podešavanjem ručice brisača, kupovinom kvalitetnih četkica ili pravilnom montažom.

Kako riješiti problem kada brisači škripe

Iskoristite industrijski alkohol

Iako brisači treba da se mijenjaju, postoji način pomoću kojeg možete produžiti njihov rok. Ova metoda takođe eliminiše i škripu brisača, što će oduševiti mnoge vozače. Kao i sve na vašem vozilu i vaši brisači se prljaju,pa je zato potrebno da ih redovno čistite. Ako mislite da se oni čiste tako što ih prelijete vodom, onda se varate i morate uraditi nešto drugo ako želite da iz njih izvučete maksimum.

Potreban vam je industrijski alkohol ili (etil alkohol) koji ćete sipati na jednu krpu i pomoću kojeg ćete čistiti brisače. Na ovaj način ćete osvježiti i omekšati gumu i skinuti sve nečistoće koje čine da vaši brisači ne vrše dobru funkciju.

Kada to budete uradili vidjećete, da će se oni ponašati mnogo bolje. Naravno, ako je guma na vašim brisačima ispucala i počela je da se kida, onda je to znak da je potrebno kupiti nove brisače.

Pogledajte video klip koji će vam pokazati kako industrijski alkohol djeluje na brisače.

Iskoristite čudotvorni sprej WD-40

Drugi način jeste da iskoristite sprej WD-40 i nanesete tanak sloj na metlice brisača. WD-40 će svojim svojstvima podmazati rad brisača i na taj način spriječiti pojavu buke i škripe.

Nevjerovatne mogućnosti spreja WD-40

Najnovije

Popularno

Više savjeta