Kada zamijeniti brisače

Brisači su jedan od najvažnijih faktora bezbjedne vožnje prilikom otežanih vremenskih uslova kao što su kiša ili snijeg. Odstranjuju prekomjernu vodu, snijeg i prašinu, sprječavaju taloženje prljavštine na vjetrobranskom staklu i omogućavaju čist vidik. Koliko dugo će dobro obavljati svoj zadatak, u velikoj mjeri zavisi od kvalitete gumica na metlicama brisača. Postavlje se pitanje kada zamijeniti brisače?

Kada zamijeniti brisače?

Stručnjaci kažu da brisače treba mijenjati godišnje, ali svakako kada vidite jedan od sljedećih znakova: brisači ostavljaju linije, preskaču ili škripe, gumice brisača su tvrde, ispucale, pocijepane ili oštećene. Više je faktora koji uzrokuju trošnje brisača, fine gumice brisača mogu se lako oštetiti ako ih koristite na zaleđenom staklu, zato je za odmrzavanje vjetrobranskog stakla najbolje da koristite tečnost za odmrzavanje i adekvatno strugalo.

Također, nije dobro da koristite brisače na suhom staklu. Između gumice i stakla dolazi do jakog trenja koje uništava gumicu. Ako želite očistiti vjetrobransko staklo, aktivirajte prskanje tečnosti za ispiranje stakla, da brisači ne rade na suhom staklu. Gumicu brisača, također, uništava i kiselina iz ptičijeg izmeta.

Kada se brisači oštete, vrlo lako mogu uzrokovati štetu na vjetrobranskom staklu vašeg automobila. Ako su gumice na metlicama brisača stare i tvrde na staklu stvaraju mikro-ogrebotine. Ovo može da bude velika smetnja, posebno za vrijeme vožnje na suncu.

Kako održavati brisače?

Važno je da redovno čistite prljavštinu koja dolazi sa ceste, a posebno ptičiji izmet, insekte koji su se zalijepili za staklo, te drvenu smolu. Kada perete automobil, brisače obrišite mekanom krpom ili spužvom i odstranite s njih prašinu i prljavštinu. Ako kiša nije padala već duže vrijeme, isperite vjetrobransko staklo tekućinom za ispiranje i uključite brisače.

Najnovije

Popularno

Više savjeta