Kako izbjeći smrzavanje dizela

Veliki minusi su problem za vozače i automobile jer se dešava da auto neće da upali. U nastavku pročitajte kako izbjeći smrzavanje dizela.

Kako izbjeći smrzavanje dizela

Dakle, svi vozači zbog zimskih vremenskih uvjeta ispaštaju po ovakvom lošem vremenu, a posebno vozači automobila pokretanih dizelskim gorivom. Pa podsjetimo se, zašto su debeli minusi noćna mora za vozače dizelaša i kako si pomoći ako auto neće da upali

Parafin se u dizelskom gorivu, naime, na niskim temperaturama kristalizira, a ti kristali začepljuju pore filtera goriva. Što je temperatura niža, kristali postaju sve veći, a kad se povećaju dovoljno da blokiraju protok goriva kroz filter, motor se ne može pokrenuti…

Kod modernijih motora proizvođači tom problemu doskaču ugradnjom grijača u kućišta filtera, pa se problem rjeđe događa. Uz to, dizelskom gorivu na pumpama se dodaju aditivi, ovisno o periodu godine, a kao dodatnu pomoć današnji dizelaši imaju i senzore koji otkrivaju vodu na dnu filtera i paljenjem žute lampice upozoravaju vlasnika da je vrijeme za akciju. Na dnu dizelskih filtera obično se, naime, nalazi vijak za ispuštanje vode. Kad lampica zasvijetli, obavezno ju ispustite ili još bolje zamijenite filter.

Kod dizelaša visokotlačne pumpe za ubrizgavanje posebno pate zimi, jer se podmazuju isključivo samim gorivom. Ako zbog kristaliziranja parafina nastane šteta na pumpi ili brizgaljkama, garancija se ne priznaje. Kako će servis znati je li gorivo uzrok? Jednostavno će testirati gorivo iz spremnika na smrzavanje i potom se uredno pozvati na sitna slova u garantnim uvjetima. Zaštititi se možemo samo provjerom datuma točenja gorivo, dodavanjem aditiva i parkiranjem na toplom.

Ako vam se dizel i smrzne, ne očajavajte. Ne forsirajte s verglanjem, ako ne ide – ne ide. Parafin se već kristalizirao, samo ćete iscrpiti, pa možda i oštetiti akumulator ili elektropokretač. Automobil radije odgurajte u podzemnu garažu ili toplije mjesto.

Čak i parkiranje iznad šahta kanalizacije (ciljati motorni prostor) daje dobre rezultate, jer iz njega izlazi topao zrak, ali budite strpljivi, popijte kafu i vratite se za sat vremena. Ako možete dovesti struju kablom, ugrijte filter i sistem za ubrizgavanje fenom za kosu.

Najnovije

Popularno

Više savjeta