Šta je AdBlue tekućina i čemu služi

Možda niste čuli za AdBlue, poznat i kao tečnost za gasove dizel motora, ali vlasnici dizel automobila sa Euro 6 kompatibilnim motorima će za njega čuti. Ovaj vodič objašnjava šta je AdBlue tekućina, za šta se koristi, kako radi, gdje ga kupiti i šta će se dogoditi ako vam ga nestane.

Šta je AdBlue tekućina i čemu služi

AdBlue je tečnost koja se automatski raspršuje u izduvni sistem automobila kako bi se smanjila emisija azot-oksida iz dizel motora. AdBlue je napravljen od mješavine uree i dejonizirane vode. Široko rasprostranjena upotreba AdBlue u modernim dizel automobilima poklopila se sa strožim Euro 6 standardima emisije koji su na snazi od 2016. AdBlue znatno olakšava smanjenje emisija dizel automobila tako da su u skladu sa ovim propisima.

Kako AdBlue funkcioniše?

Kako bi bili u skladu sa Euro 6 propisima, mnogi novi automobili sa dizel motorom proizvedeni od 2016. koriste SCR tehnologiju za ubrizgavanje malih količina AdBluea u izduvne gasove automobila. Kada se ovo rješenje kombinira s emisijom izduvnih gasova, razgrađuje štetne mono-azotne okside u izduvnim gasovima dizela. Ova tehnologija se već dugo koristi u autobusima i teškim kamionima, tako da je dokazana njena efikasnost, a pouzdanost bolja nego ikad.

Utječe li AdBlue na potrošnju goriva?

Proizvođači još nisu objavili nikakve podatke koji ukazuju na to da AdBlue ima negativan učinak na potrošnju goriva. Podaci o ekonomiji za novi dizel automobil koji se prodaje u Velikoj Britaniji će u svakom slučaju uzeti u obzir bilo kakav učinak korištenja AdBluea.

Razvoj tehnologije motora, promjene načina izračunavanja ekonomičnosti i niz drugih varijabli znače da je u suštini nemoguće pronaći razlike u potrošnji goriva između novih i starijih automobila i pripisati ih isključivo korištenju AdBluea.

Od čega je napravljen AdBlue?

AdBlue je netoksična tekućina koja je bezbojna po izgledu i u suštini je otopina vode i uree – tvari koja se nalazi u urinu. Međutim, u AdBlueu, urea je izuzetno čista i višeg je kvaliteta od one koja se koristi u kozmetici, ljepilu ili gnojivima. Slično tome, voda je demineralizirana, što je daleko čistije od vode iz česme.

Mogu li sam dopuniti AdBlue?

Na nekoliko mainstream dizel modela, uložak za punjenje AdBlue nalazi se iza poklopca rezervoara za gorivo automobila. Obično je manji od glavnog rezervoara za gorivo i ima plavu kapicu i oznake koje potvrđuju da se treba koristiti samo za AdBlue.

Ako niste sigurni kako dopuniti AdBlue u svom automobilu, trebali biste pogledati priručnik za upotrebu za upute o tome kako pristupiti spremniku – to ne bi trebalo biti teško.

Svi dizelski automobili koji koriste AdBlue će vam dati dosta upozorenja ako vam ga ponestane. Obično ćete biti upozoreni upozorenjem na instrument tabli zajedno sa žutim svjetlom upozorenja. Ovo upozorenje će ostati uključeno svaki put kada ponovo pokrenete automobil sve dok se nivoi AdBluea ne dopune do željenog nivoa.

Šta se događa ako vam ponestane AdBluea?

Ignorisanje AdBlue signalne lampice na kontrolnoj tabli se ne preporučuje ni pod kojim okolnostima. Ako ostanete bez AdBlue-a tokom vožnje, performanse vašeg automobila će vjerovatno biti pogođene jer pokušava smanjiti emisiju izduvnih gasova tako što pređe u ‘limp mode’, smanjujući brzinu kojom možete voziti i ponekad isključujući stereo ili klima uređaj vašeg vozila. za očuvanje moći.

Kada se jednom zaustavite, većina modernih automobila se ne može ponovo pokrenuti dok je rezervoar za AdBlue potpuno prazan. Srećom, ova situacija se lako može izbjeći, jer su dopune AdBlue-a jednostavne i obično relativno jeftine ako kupujete i radite sami.

Instagram eKako

Najnovije

Popularno

Više savjeta