Šta uraditi kada kupite novi laptop

Bez obzira jeste li kupili novi laptop da zamijenite stari ili ste se počastili novim računarom – postoji nekoliko stvari koje biste trebali napraviti. Riječ je o malim i jednostavnim potezima koji će dugoročno osigurati najbolje korisničko iskustvo.

Evo što trebate napraviti nakon što kupite novi laptop

Nadogradite operativni sistem

Bez obzira što je vaš laptop potpuno nov, on je vjerojatno proveo nekoliko mjeseci u skladištu – što znači da softver koji ga pokreće nije ažuruiran na najnoviju verziju. Nova verzija softvera osigurava najnovije opcije i što je najvažnije, pruža najviši nivo zaštite.

Za provjeru nadogradnji za operativni sistem u Windowsima 10 idite u Settings > Update & Security > Windows Update i kliknite na Check for updates. Ovaj proces će možda od vas tražiti da opet pokrenete račnar. Vodite i računa da će Windowsi ubuduće sami preuzimati nadogradnje za OS.

Ako ste kupili Mac, samo kliknite na ikonicu jabuke u gornjem lijevom dijelu ekrana i birajte System Preferences > Software Update. Ako imate macOS High Sierra ili stariji, morat ćete otići u App Store da biste provjerili za nadogradnju – samo kliknite na pretragu i potražite macOS.

Riješite se bloatwarea

Bloatware je zajednički termin za neželjeni ili nepotrebni softver koji dolazi predinstaliran na vašem novom laptopu. Većina ovih aplikacija je potpuno beskorisna, a što je još gore – zauzimaju prostor na disku i često se pokreću zajedno sa sistemom, dodatno usporavajući performanse. Najpoznatiji počinioci u polju nepotrebnog softvera su proizvođači Windows laptopa, dok vlasnici Maca, Linuxa i Chrome OS-a u pravilu ne moraju previše brinuti.

Kako isključiti kameru na laptopu

Provjerite instalirani antivirus

Windows 10 dolazi sa ugrađenim softverom Microsoft Defenderom koji, premda nije najbolji na tržištu, jako dobro štiti od virusa. Ako želite dodatni sloj zaštite, uvijek ga možete upariti sa jačim alatima za sistemsku sigurnost. Mac i Linux  ne dolaze sa antivirusnim programom, što znači da se korisnici moraju osloniti na oprezno surfanje i malo zdravog razuma. Ako ne računate da ćete se moći obuzdati, na raspolaganju su antivirusni softveri za Linux i Mac. Što se Chromebookova tiče, oni dolaze sa predinstaliranom zaštitom za malware.

Postavite mjere protiv krađe

Sljedeća stvar na listi je zaštita od krađe. Ako se desi da neko ukrade vaš novi laptop ili ako ga izgubite, nećete morati imati laptop kod sebe da biste znali gdje se nalazi. Windows 10  u sebi ima ugrađenu opciju Find My Device koja se krije u Settings > Update & Security > Find my device. .

S obzirom da je glavna uloga laptopa njegova prenosivost, maksimalizacija života baterije trebala bi biti jedan od glavnih prioriteta. Najvažnija stvar koju biste trebali napraviti je promjeniti svjetlinu zaslona, s obzirom da super svjetli ekran znači super brzo pražnjenje baterije. Pretamni ekran uzrokovat će zamaranje oka, pa predlažemo da pronađete neku zlatnu sredinu i odaberete svjetlinu koja će štediti bateriju i vaše oči.

U Windowsima 10 možete potrošnju možete modificirati odlaskom u Settings > System > Power & sleep. Tamo kliknite na Additional power settings i proširite prozor ako ne vidite sve opcije.

Ako imate Mac, postavke za bateriju nalaze se u System Preferences > Battery.

Postavite automatsku pohranu sigurnosne kopije

Vaš će laptop u jednom trenu biti put dokumenata, projekata, fotografija i svih silnih vrsta privatnih podataka. Šta se desi kad odjednom prestane raditi? Sve ćete vrlo vjerovatno izgubiti. Ne dozvolite sebi ovakav scenarij i pokrenite sistem za sigurnosne kopije.

Pokrenite sinkronizaciju sa oblakom (cloud)

Pored stvaranja sigurnosne kopije sistema na vanjskom disku, računari pružaju i mogućnost pohrane na oblaku. Usluge poput Dropboxa i Google Drivea sinkroniziraju sve što s njima povežete na Googleove ili Dropboxove servere. Podacima možete pristupiti kao da su snimljeni na disku, što znači da sigurnosnu kopiju datoteke možete preuzeti usred posla.

Izvor:tportal

Najnovije

Popularno

Više savjeta