7 karakteristika i specifikacija koje treba uzeti u obzir pri kupovini laptopa visokih performansi

Kupovina laptopa može biti zastrašujući zadatak, posebno s obzirom na suludi broj izbora koji ćete imati u rasponu cijena i performansi. Ako kupujete laptop po prvi put ili niste dobro upućeni u jezik CPU jezgre i tipova GPU VRAM-a, između ostalog, vrlo je lako napraviti pogrešan izbor.

7 karakteristika i specifikacija koje treba uzeti u obzir pri kupovini laptopa visokih performansi

Ovisno o tome šta ćete raditi sa svojim laptopom, vašim hardverskim zahtjevima i, shodno tome, cijena može značajno varirati. Najbolji dio? Gotovo da nije tako komplikovano kao što se čini.

CPU i GPU snaga

Ako kupujete laptop visokih performansi, velike su šanse da ste se već usredotočili na kombinaciju CPU-a i GPU-a koju želite. Dok su brzine procesorskog takta, jezgre i niti su opštepoznati, a proizvođač ih često reklamira kao vodeću prodajnu tačku, snaga je još jedan važan broj koji se često zanemaruje.

CPU snaga, koncept koji se također primjenjuje na GPU, označava se korištenjem TDP (Thermal Design Power) ili, u slučaju GPU-a, TGP (Total Graphics Power). Oni mjere maksimalnu snagu koju vaš CPU i GPU mogu izvući iz sistema.

Uopšteno govoreći, što je veća potrošnja energije, to je CPU/GPU moćniji. Međutim, veća potrošnja energije može negativno uticati na trajanje baterije, tako da kada su u pitanju laptopi, TDP ili TGP su često smanjeni (u poređenju sa komponentama za desktop računare) kako bi se izbalansira performanse sa optimalnim trajanjem baterije.

Na primjer, možete vidjeti dva laptopa sa i7-13600K koji imaju identične specifikacije. Ali ako neko ima niži TDP, potonji će raditi bolje, iako po cijenu trajanja baterije. Ovo se takođe proširuje na GPU; dva laptopa sa identičnim RTX 4060s će raditi drugačije ako postoji TGP razlika između njih.

Memorija i pohrana

Sljedeći na redu je vaša RAM memorija i skladište. U vrijeme pisanja, najbolja RAM memorija koju možete nabaviti je DDR5. Međutim, postoji više od RAM-a nego samo tipa RAM-a. Frekvencija memorije čini veliku razliku.

Bez obzira na vrstu RAM-a, svaki RAM stick dolazi sa određenom frekvencijom: brzinom kojom memorija radi. Što je ovaj broj veći, to će RAM raditi bolje i to će biti skuplje.

5200MHz je dobra brzina za cilj. Oko 32 GB DDR5 RAM-a od 5200 MHz više je nego dovoljno za skoro svaku igru i većinu profesionalnih radnih opterećenja. Međutim, ako radite nešto zaista teško, možda ćete morati povećati na 64 GB (teško uređivanje videa, programi za 3D dizajn, itd.). Sa druge strane, možete se snaći i sa 16 GB memorije, ali nemojte ići ispod toga, čak i ako morate smanjiti brzinu memorije kako biste uklopili svoj budžet.

Što se pohrane tiče, 1TB NVMe SSD je minimum kojem biste trebali težiti. Ako vaš laptop ima 2,5-inčni SATA SSD slot, slobodno ga koristite za masovnu pohranu ili sigurnosne kopije, ali nije dobra ideja da ga napravite kao pogon za pokretanje. HDD-ovi u 2023. su strogo ne za laptop visokih performansi.

Displej

Još jedan važan dio laptopa visokih performansi je dobar ekran, nešto što se često zanemaruje. Ekran je ono što najčešće koristite na laptopu (ili bilo kom računaru u tom slučaju) i trebao bi biti na visini zadatka, posebno ako laptop koristite za profesionalne poslove poput uređivanja fotografija ili videa.

Vrhunski laptopi, bez obzira na marku, obično imaju dobre ekrane. Uz to, postoji nekoliko minimalnih mjerila za koje biste trebali težiti. Za početak, Full HD rezolucija 1920 x 1080 možda neće to smanjiti u budućnosti. Moglo bi biti u redu ako imate slabiji GPU, kao što je RTX 4050, ali ga ne preporučujemo osim ako ne morate da smanjite uglove u skladu sa svojim budžetom.

Ne treba vam nužno 4k OLED ekran na 15-inčnom laptopu. QHD (2560 x 1440) je dobra slatka tačka, jer ćete moći da koristite ekran u svom punom potencijalu sa većinom, ako ne i svim, modernim GPU-ovima.

Još jedna važna stvar koju treba imati na umu je brzina osvježavanja, koja se razlikuje od mjerenja brzine kadrova. 120Hz je minimalni minimum jer će biti od pomoći prilikom igranja igara i poboljšati vaše opšte korisničko iskustvo, bilo da uređujete video, pokrećete simulacije ili samo pretražujete internet.

Na kraju, ali ne i najmanje važno, pokušajte pronaći ekran omjera 16:10 ako možete. Možda se na papiru ne čini velika razlika, ali taj mali dodatni vertikalni prostor može učiniti čuda za produktivnost.

Termičke performanse

Termičke performanse laptopa je teško procijeniti osim ako već imate uređaj u ruci, tako da su recenzije najbolji izbor ovdje. Proizvođači mogu spakovati moćne komponente u tanko, lagano kućište, ali njihovo pravilno hlađenje može biti izazovno.

Vrhunski CPU i GPU-ovi emituju mnogo toplote; što više energije crpe, to je veća potrošnja toplote. To znači da će većina, ako ne i svi, laptopovi visokih performansi biti vrući do određenog stepena.

Unutrašnjost laptopa za igrice sa integrisanim sistemom hlađenja za CPU i GPU
Što je vaš laptop topliji, veće su šanse da naiđete na probleme poput termičkog prigušivanja i da je mašina neudobna za korištenje osim ako se ne drži na stolu. Loše termalne performanse takođe mogu uticati na dugovečnost vaše mašine. Stoga je neophodno pronaći laptop sa dobrim termalnim rešenjem.

Kao što je ranije pomenuto, procjena toplotnih performansi laptopa može biti teška samo gledanjem u specifikacije. Međutim, neka termalna rješenja, kao što su tečne metalne i parne komore, rade bolje od tradicionalnih rješenja za hlađenje koja se koriste u laptopima niskog i srednjeg ranga.

Tastatura

Dok većina gejmera i drugih profesionalaca kojima je potreban laptop visokih performansi možda ima eksternu tastaturu koju vole da koriste, ugrađena tastatura na vašem laptopu takođe treba da bude dobra.

Pročitajte specifikacije da saznate kakvu tastaturu ima laptop koji razmišljate. Mehanički niskoprofilni prekidači su ovdje zlatni standard, ali glavna stvar ovdje je kretanje ključa i povratna informacija koju dobijate.

Otprilike 1,2 do 1,5 mm hoda tastera biće više nego dovoljno za udobno kucanje. Šanse su da će i tastatura imati pozadinsko osvjetljenje, ali preporučujemo da se ne znojite previše preko RGB-a, jer će to također značajno utjecati na vijek trajanja baterije vašeg laptopa.

Situacija sa portovima

Većina modernih laptopa odbacuje različite portove u korist USB-C, i to s dobrim razlogom. Na njega možete povezati skoro sve, pa čak i istovremeno puniti svoj laptop ako podržava napajanje. Međutim, u zavisnosti od vašeg slučaja upotrebe i koliko često putujete sa laptopom, nije loša ideja da imate nekoliko dodatnih priključaka pri ruci.

Prvo, namjenski HDMI ili DisplayPort je zgodan jer ne morate uvijek da nosite ključ sa sobom. Isto važi i za Ethernet port – koliko god da je važan dobar Wi-Fi, direktna žičana Ethernet veza nadmašuje sve. Na kraju, ali ne i najmanje važno, budite sigurni da imate pri ruci barem nekoliko USB-A portova za povezivanje fleš diskova i drugih perifernih uređaja.

Istina je da će portovi koje trebate na vašem laptopu u velikoj mjeri ovisiti o vašem specifičnom slučaju upotrebe. Pažljivo razmislite šta ćete uključiti u svoj laptop. USB-C punjenje je također dobra stvar koju treba uzeti u obzir, jer vučenje oko teške cigle za napajanje može brzo dovesti do bolova u leđima.

Trajanje baterije

Ako ćete biti u pokretu, vijek trajanja baterije je kritičan. Sada, imajte na umu da vam većina laptop računara visokih performansi neće pružiti nevjerovatno trajanje baterije, ali imaju softverske uslužne programe koji vam omogućavaju da promenite takozvani “Režim performansi” vašeg laptopa tako da možete izvući maksimum iz vaše baterije.

Baterije laptopa se mjere u vat-satima (Wh). Što je ovaj broj veći, to će baterija trajati duže. Međutim, to takođe dolazi po cijeni težine, jer su baterije neke od najtežih komponenti u vašem laptopu.

Baterije za laptope obično imaju najviše 99 Wh, ali one se gotovo isključivo nalaze u 16-inčnim ili većim laptopima, što će biti teško nositi. Ako putujete sa svojim laptopom, preporučujemo 14-inčni ili sličan uređaj. Naravno, nećete dobiti najmoćnije komponente. Međutim, vidjet ćete bolje trajanje baterije od prijenosnih računala s CPU/GPU-ovima veće snage. 60Wh do 70Wh je dobar kapacitet ako vam je vijek trajanja baterije važan.

HDCP naspram HDMI: Koja je razlika?

 

Instagram eKako

 

Najnovije

Popularno

Više savjeta