Šta uraditi kada se laptop pregrijava

Zagrijavanje laptopa je sasvim normalna stvar, međutim nekada to može da pređe granicu standardnog. Kako u tom slučaju procijeniti da li se laptop pregrijava više od normalnog?

Šta uraditi kada se laptop pregrijava

Ako čujete da ventilator stalno radi na maksimalnom kapacitetu, to je siguran znak da nešto nije u redu. Možete iskusiti sporiji rad računara jer će procesor sniziti svoj radni takt kako bi izbjegao nagli rast temperature, a ponekad će ugrađena softverska rješenja iznenada ugasiti računar nastojeći izbjeći oštećenja hardvera.

Temperaturu u laptopu možete pratiti pomoću alata kao što je HWMonitor, koji će vam ujedno otkriti i koji se dio računara pregrijava. Najčešće su to procesor ili grafička kartica.

Kako dođe do pregrijavanja?

Moguće je da prašina začepi kanale koje računar koristi kako bi usisao vazduh potreban za hlađenje i izbacio zagrijani vazduh vani. Moguće je i da ventilator ne funkcioniše kako bi trebao ili je popustila termalna pasta između odvoda toplote i procesora, odnosno grafičke kartice.

Kako možete spriječiti pregrijavanje

Popravite sistem za hlađenje

Najprije očistite ventilator koji hlai procesor i grafičku karticu. Vremenom se na njima skupljaju slojevi prašine i prljavštine koji ih usporavaju i blokiraju tok vazduha. Proučite uputstva za korištenje vašeg laptopa kako ga možete otvoriti i očistiti dijelove ili to povjerite ovlaštenom servisu.

Ako se odlučite na samostalno čišćenje, svakako pratite ove korake:

-isključite računar

-uklonite bateriju (ako je moguće)

-ištekajte računar iz struje

-pomno pročistite ventilator pamučnim štapićem kojeg se umočili u malo čistog alkohola

-pričekajte da alkohol potpuno ispari prije nego što ponovo uštekate laptop u struju i vratite bateriju.

Za uklanjanje prašine i prljavštine možete upotrijebiti i usisavač, naročito za odvode toplote. Obično se nalaze sa strane ili pozadi. Prepoznaćete ih po tome što iz njih izlazi topao vazduh.

Držite laptop na čvrstoj i ravnoj površini

Većina laptopa povlači vazduh za hlađenje kroz svoje donje djelove. Neravne površine poput pokrivača, jastuka ili vašeg krila mogu spriječiti tok vazduha, što će otežati hlađenje i dovesti do povećanog zagrijavanja. To ćete izbjeći ako držite laptop na čvrstoj i ravnoj površini, poput stola ili posebnog postolja za takve računare.

Nabavite rashladni uređaj za laptop

Ako vaš laptop usisava vazduh preko rešetki smještenih na donjoj strani, nabavite rashladni uređaj koji izbacuje hladni vazduh prema gore. Možete nabaviti i pasivni rashladni uređaj koji ne troši energiju već tek upija toplotu.

 

Da li je potrebno vaditi bateriju iz laptopa?

 

Najnovije

Popularno

Više savjeta