Da li je potrebno vaditi bateriju iz laptopa?

Baterije iz laptop uređaja su jedan od najvažnijih dijelova koji se često se ignoriše u raspravama koje uključuju količinu RAM memorije i jačinu i vrstu procesora. Ipak često se postavljaju ista pitanja kada je riječ o ovim baterijama. Da li držati moj laptop uključen u struju stalno? Trebam li isprazniti bateriju u potpunosti prije punjenja?
Odgovori na ova pitanja nisu tako jednostavni. Prije svega reći ćemo par stvari o laptop baterijama koje će vam pomoći shvatiti odgovore na ova pitanja.

Ovo su neke osnovne činjenice o baterijama

Većina laptop baterija su ili litij-ion ili litij-polimer. Ove baterije su dizajnirane da izdrže brojne ciklusa punjenja. Ne mogu se preopteretiti, što znači da kada su napunjene na 100% kapaciteta, punjenje prestaje. Dakle, ako je laptop stalno priključen na struju to  neće naškoditi bateriji i uzrokovati veliku razliku u ukupnom trajanju baterije. Baterije imaju ograničen broj ciklusa punjenja i pražnjenja, pa pražnjenje baterije u potpunosti ipak ide na štetu same baterije i njenog vijeka trajanja.

Pregrijavanje je najveći neprijatelj baterija

Pregrijavanja je najkritičniji faktor kada je u pitanju vijek trajanja baterije. Držanje laptopa priključenog na struju neće uništiti bateriju ali je potrebno voditi brigu oko prekomjernog zagrijavanja uzrokovanog radom drugih komponenata u laptopu.

Dakle, ako je temperatura vašeg procesora (CPU) oko 40 ° C, u redu je ako je laptop priključen u struju a baterija još uvijek u njemu. Međutim ako  laptop koristimo intenzivno i za neke zahtjevnije procese, recimo višesatno igranje zahtjevnih igrica, tada se savjetuje da izvadimo bateriju iz laptopa.

Koji je konačni odgovor? Da li je potrebno vaditi bateriju iz laptopa?

Danas neki laptopi dolaze sa baterijama koje se ne mogu vaditi tako da nije moguća opcija vađenja baterije po potrebi. Umjesto toga, postoji jednostavna metoda koja može produžiti vijek trajanja baterije. Prema ispitivanjima baterija koja se puni do 100 % imat će samo 300-500 ciklusa pražnjenja. S druge strane, ako je napunjena do 70-80%, to znači 1000-2000 ciklusa.

Da sumiramo ovo su neki savjeti kojih se treba držati:

1Izbjegavajte potpuno pražnjenje baterije nakon punjenja. Najbolja stvar koju možete učiniti je pokušati zadržati razinu napunjenosti baterije između 40 do 80 %.

2Provjerite da se tokom rada vaš laptop ne grije previše te ventilator za hlađenje radi ispravno i da nije zaklonjen, odnosno da ima slobodan ispust vrućeg zraka iz laptopa.

3Kao što smo ranije naveli ova vrsta baterija se ne može preopteretiti pretjeranim punjenjem.

Ovo su neki savjeti na koje treba obratiti pažnju tokom korištenja laptopa, a na svakom korisniku istog je da odluči na koji način će se ophoditi prema ovim uređajima i tako direktno uticati na vijek trajanja i baterije i samog laptopa.ž

Idealno bi bilo bateriju držati na nivou 40-80 % popunjenosti kapaciteta i kao takvu je odstranjivati iz laptopa kad je isti moguće držati uključen u struju. Ipak vjerovatno će mnogi korisnici ovo smatrati nepotrebnom komplikacijom.

 

Najnovije

Popularno

Više savjeta