Šta je bloatware i kako ga ukloniti

Šta je Bloatware? Kada kupite novi računar, očekujete da bude čisto, brzo i da nema nepotrebnog softvera koji vam uzima mjesto na disku i resurse.

Šta je bloatware i kako ga ukloniti

Nažalost, danas kada kupite računar, prvenstveno sa Windowsima, on dolazi spor, pretrpan raznim softverom koji se još naziva i bloatware.

Taj isti bloatware dolazi u mnogo oblika i najčešće nije opasan. To je jednostavno softver koji vam je nepotreban, nije nešto koristan i dolazi sa novim računarima. To ćete najbolje vidjeti kad kupite računar (tj. laptop) od nekih popularnih brendova – da ih ne imenujemo. Dobijete softver za obradu slika, videa, za „performance“ testove i slično, a zapravo ih nikada nećete ni otvoriti jer postoje mnogo, mnogo bolje alternative.

U većini slučajeva bloatware usporava računar u sitnom postotku, ali postoje slučajevi gdje se osjetno računar usporio zbog tog softvera. Upalite nov računar i onda čekate minutu-dvije dok se sve učita i pokrene. Kada već dajete veliki novac za novi laptop, ne želite takve stvari. Pogotovo ako niste tehnički vješti – onda imate problem kako to sve ukloniti i počistiti. Većina nas bi jednostavno formatirala disk i instalirala svježe Windowse, no zar je to zbilja potrebno?

Microsoft recimo prodaje računare koji u svojem nazivu imaju „Signature PC“ koji se prodaju bez bloatwarea. Prema nekim statistikama takvi računari se pale 104% brže, gase 35%, te im baterija traje 28% duže.

Novi PC = add-ons

šta je bloatwareZašto PC proizvođači dodaju uopće takav softver na svoje računare? Najčešće misle da vam pomažu tako što vam dodaju alate za koje misle da će vam biti korisni i koji će dodatno proširiti mogućnosti računara. Ali ipak, često su razlozi malo drugačiji – a to je novac.

Oni dobivaju novac od raznih firmi da njihove računare isporuče sa određenim softverom. Ako ste mislili da je razlog nešto treće, tada ste se zabunili. Sve se vrti oko novca, pa tako i bloatware.

Nije stvar samo sa računalima. Sve više tableta dolazi sa aplikacijama koje vam ne trebaju, no njih je na tabletima lakše ukloniti jer ih odmah vidite na ekranu i lako ih je uninstalirati. Kao što smo rekli, tehnički slabijim osobama je dosta teško detektirati takve stvari na računaru, a još teže ih ukloniti. I tu razlikujemo nekoliko različitih bloatwarea koje želimo ukloniti sa računara.

Trialware

Kao što samo ime kaže, radi se o softveru koji je besplatan određeni period, a nakon toga ga morate platiti da biste ga koristili. Tačnije, morate kupiti licencu i aktivirati softver. Taj period može trajati 30 dana od prvog pokretanja računara ili najduže do 6 mjeseci.

Jedan takav softver su AV programi kao što su McAfee i Norton. Oni vas „štite“ od virusa određeni period, a nakon toga se gase real-time zaštite i redovna skeniranja računara. Kupovinom istih, dobijete uslugu nazad i AV opet radi.

Kompanije se nadaju da ćete biti u ovoj skupini koja će platiti licencu. U stvarnosti, mali postotak korisnika to i napravi. Uz to, ovakve softvere je i lako ukloniti sa računara.

Utilities

Drugi oblik bloatwarea koji je popularan dolazi u obliku „korisnih alata“. Odličan primjer je Lenovo Solution Center koji dolazi sa Lenovo računarima. Ta ista aplikacija vam provjerava da li hardver ima kakvih problema i tjera vas da ažurirate softver.

To je korisno i takav bloatware bi rado ostavili na računaru, uz uvjet da se stvarno pokaže koristan u svakodnevnoj upotrebi.

No, nažalost pod istim nazivom „korisnih alata“ se često znaju progurati i softveri za reprodukciju multimedije koa što je Cyberlink Media suite. On služi za reprodukciju videa, ali i za editiranje istih, editiranje slika, snimanje sadržaja na razne medije i slično. To možete ukloniti sa računara, a možete ga i ostaviti ako vam je koristan.

Adware

Na kraju tu je i Adware. To je prilično loš bloatware koji bismo mogli u neku ruku smatrati i „opasnim“ za korisnika jer često na ekranu izbacuje reklame, no u pozadini prikuplja podatke o vama, iritira vas, usporava vam računar i može imati ranjivosti koje vas na kraju dovedu u opasnost od raznih virusa i ostalog malicioznog softvera. Takve stvari odmah ukloniti sa računara, radi vaše sigurnosti!

Kako ukloniti bloatware

U većini slučajeva dovoljno je samo da uninstalirate softver, odnosno otvorite Control panel, nađete sve instalirane programe i redom mičete one koji vam ne trebaju i koji spadaju u kategoriju bloatwarea.

To je najbolje napraviti prije nego što instalirate išta od vašeg softvera, odnosno softvera koji vam treba. Barem ćete imati čistu situaciju i lakše ćete naći nepotreban softver. Ako ne možete naći takav softver ili ga ne možete tako lako ukloniti postoje korisni alati koji će to učiniti za vas. Jedan takav je The PC Decrapifier.

Njega možete skinuti i u portabilnoj verziji i pokretati ga sa USB sticka ako za to imate potrebe. On analizira računar par minuta, te vam nakon toga nudi opcije uklanjanja takvog softvera i ubrzavanja računara.

Ne trebaju vam neke posebne vještine za njegovo korištenje, pogotovo što je sučelje izuzetno jednostavno i čisto. Također, tu su još alati Should I remove it? i Slim Computer. Probajte ih, uklonite što vam ne treba i to je to.

 

Izvor: PCchip.hr

Najnovije

Popularno

Više savjeta