Kako ubrzati Windows 7

Kako ubrzati Windows 7 koji i dalje ima jako mnogo korisnika iako je već godinama na tržištu i bez obzira što na raspolaganju imamo nove verzije Windowsa.

Razlog toj popularnosti leži u činjenici da su to jedini Windowsi koji su uz XP izuzetno brzi, jednostavni, jednostavnog sučelja i dobro rade.

Od osmice pa nadalje je Microsoft počeo gurati Metro sučelje, notifikacijski centar i slično, a dio Windows korisnika to ne želi imati niti koristiti. Taj dio i dalje je vjeran sedmici.

Donosimo 12 načina kako ubrzati Windows 7

1 Uklonite programe koje ne koristite

Prvo što morate napraviti je ukloniti softver koji ne koristite. Mnogi kada kupe laptop s njim dobiju i bloatware. Riječ je o softveru koji dolazi unaprijed instaliran sa laptopom, a koji ne služi ničemu. Tako s laptopima najčešće dobijete softver za kameru, za uređivanje slika, za „sigurnost“ i slično, a mnogi od tih softvera bi se mogli i smatrati malicioznim kodom.

Osim uklanjanja blaotwarea, otvorite u Control Panelu (Upravljačka ploča) popis aplikacija koje imate instalirane i maknite sve ono što ne koristite – aplikacije, igre. Sve vam to „jede“ resurse, pogotovo pri pokretanju gdje većina nas ima hrpu aplikacija koje se podižu zajedno sa OS-om. Kad ste već u Control Panelu, pokrenite opciju „Turn Windows Features On or Off“ i pogledajte možete li tu nešto ugasiti, tj. ima li nešto što je upaljeno, a ne treba vam.

2 Limitirajte startup procese

Smanjite boot time, odnosno vrijeme paljenja Windowsa. Otvorite Start meni i u polje Run upišite MSCONFIG. Kada vam se otvori prozor, otvorite tab „Startup“. Tu ćete vidjeti koje se aplikacije pokreću odmah prilikom paljenja operativnog sustava – ugasite one koje vam nisu potrebne, odnosno one koje vam ne trebaju odmah.

kako ubrzati windows - startupRecimo, želite da vam se Outlook otvori odmah čim upalite računalo, no mora li vam se uz njega pokretati i Photoshop, VisualStudio ili Java Updater? To bez problema možete onesposobiti. Ako vam pak treba nešto od nabrojanih aplikacija, pokrenuti ćete ih ručno.

3 Dodajte RAM memorije

Ovaj korak je relativno jednostavan. Mnogi laptopi, čak i danas, dolaze sa samo 2 GB RAM memorije. To je jednostavno premalo. Preporučujemo 6 ili 8 GB RAM memorije, pogotovo što su danas cijene memorije izuzetno niske. Bez obzira imate li DDR2 ili DDR3 memoriju. Nova DDR4 memorija je nešto skuplja, no onaj tko kupuje novo računalo sa DDR4 memorijom će najčešće i kupiti laptop ili računalo sa 8+ GB memorije.

4 Isključite indeksiranje pretraživanja (search indexing)

Slijedeće što biste trebali isključiti je indeksiranje koje služi za brže pretraživanje po računalu. Svi mi ponekad radimo pretrage na računalu kada ne možemo nešto naći, no ako to ne radite često, preporučujemo isključite ovu opciju. Ako ipak nekoliko puta na dan koristite ovaj feature u Windowsima, tada preskočite ovaj korak.

kako ubrzati windows - indexingZa one koji žele isključiti indeksiranje, dovoljno je otvoriti Indexing Options Control Panel. Otvorite Start meni i počnite pisati u polje pretrage „index“. Na listi će se pojaviti spomenuta opcija Indexing Options i tu napraviti male izmjene. Imate dva dugmeta – Modify i Advanced. Prvo stisnite Modify i u Change selected locations, maknite kvačice kraj svih lokacija. Vratite se nazad, stisnite gumb Advanced, tab File Types i isključite sve ekstenzije koje možete (neke ne možete). I to je to. Ovaj korak sa tipovima podataka bi mogao potrajati, jer ima jako puno tipova podataka, no probajte ih sve isključiti.

5 Defragmentirajte disk

Ukoliko koristite SSD disk, preskočite ovaj korak. Ako još uvijek imate HDD u svom računalu, tada je vrijeme da defragmentirate disk. Kako Windowsi rade? Oni podatke zapisuju na disku, i ne nužno uvijek polje za poljem na disku, nego na cijelom disku. Kada nešto obrišete, ostaje „rupa“, odnosno prazna polja na disku.

kako ubrzati windows - defragmentI tako sa korištenjem dobijete da su vam podaci razbacani po disku, pa kada računalo treba pročitati neku datoteku mora „skakati“ po disku od lokacije do lokacije da bi pokupio sve podatke i mogao ju učitati. Defragmentiranjem ćete ukloniti te nepotrebne skokove i posložiti disk kako bi i trebao izgledati. Otvorite My Computer, kliknite desnim klikom na disk, izaberite Properties. U sljedećem prozoru idite na Tools te izaberite opciju Defragment Now. Također možete podesite opciju automatskog defragmentiranja. Preporučujemo svakih 7-10 dana.

6 Power settings

Ukoliko imate laptop, tada bismo vam preporučili da podesite opcije koje se tiču napajanja, odnosno struje. Ako želite štedjeti struju i bateriju, onda ovaj korak preskočite. Ako vam to nije bitno – idite u Control panelSystem and SecurityPower options. Iz lijevog menija odaberite „Create a power option“ i odaberite „High performance“.

7 Počistite disk

U pravom koraku smo ukloniti aplikacije koje nam ne trebaju, no sada s diska možemo ukloniti još neke datoteke koje nam smetaju. Odaberite StartAll programs, Accessories, System Tools i odaberite Disk Cleanup. Ovaj alat će vam ukloniti nepotrebno smeće sa diska i privremene datoteke koje su se spremile na disk. Možete izbrisati i po nekoliko gigabajta na ovaj način.

8 Provjerite viruse i spyware

Mnogo puta razlog usporavanja računala su zločudni programi koji se nalaze na našim računalima. To mogu biti manje ili više štetni virusi i razno razni spywarei, malwarei, trojanci i slično. U Windowsima imate integriran alat Windows Defender koji je dobar u određenoj mjeri i koristite ga što više. Neka se vaše računalo provjerava redovito, pogotovo kada ga ne koristite (da vas inače ne smeta u radu!). Ako nešto i pronađe Defender, vrlo brzo će to isto i ukloniti.

9 Performance troubleshooter

Iako nismo ljubitelji troubleshooting alata unutra Windowsa, postoji jedan koji nam je često pomogao a to je „Performance troubleshooter“. Otvorite Control Panel i u tražilicu u gornjem desnom kutu upišite „troubleshooting“. Pod sekcijom „System and security“ nađite opciju „Check for performance issues“ i pokrenite ju. Windowsi će analizirati imate li kakvih performansnih problema i mogu li vam riješiti taj problem. Možda tako nađete problem koji usporava vaše računalo.

10 Isključite Desktop gadgete

Iako je Windows Vista bila „poznata“ po gadgetima koje ste mogli stavljati po radnoj površini, i Windows 7 ima određene gadgete koje možete koristiti. Ti isti gadgeti vam mogu trošiti dosta računalnih resursa, a to ne želite. Otvorite Start i u pretragu počnite pisati riječ „gadget“. Od filtriranih opcija odaberite „View list of running gadgets“. Ako ima išta na toj listi – uklonite ih. Ako nema – još bolje.

11 Isključite fensi pozadinu

Ako imate malo RAM memorije, ovo je prvo što biste trebali napraviti. Na radnoj površini, odnosno desktopu, stisnite desni klik – Personalize, zatim odscrollajte do dolje i stisnite na Desktop background. Kada vam se otvori novi prozor iz padajućeg menija odaberite opciju „Solid colors“ i odaberite jednu boju za pozadinu. Vjerovali ili ne, osloboditi ćete određenu količinu memorije.

12 Isključite aero sučelje

Nadovežimo se na korak 11. U Control panelu nađite „Performance Information and Tools“  i odaberite „Adjust Visual Effects“. Tamo ćete naći hrpu opcija, ali vi jednostavno odaberite opciju „Adjust for best performance“ koji će praktički sve poisključivati. Do ove opcije možete doći i ako kliknete desnim klikom miša na My Computer i izaberete Properties. Na listi lijevo kliknite na Advanced System Settings, te u dijelu Performance kliknite na Settings. U novom prozoru odaberite Adjust for best performance i kliknite Apply.

Osjećati ćete se kao da ste zakoračili u prošlo stoljeće, ali ćete osjetno ubrzati računalo. Ako imate slabo računalo, bitnije je da dobro radi nego da dobro (vizualno) izgleda.

 

 

Izvor: PCchip.hr

Najnovije

Popularno

Više savjeta