Može li gašenje kompjutera na dugme uzrokovati štetu?

„Hard reboot“ ili „Cold reboot“ je gašenje kompjutera na dugme ili ponovno podizanje operativnog sistema zavisno koliko dugo držite dugme pritisnuto. Ova značajka je ugrađena u sve računare i laptope, a još se zove i mehaničko gašenje računara, i kao takva ne može se isključiti ili mjenjati.

Može li gašenje kompjutera na dugme uzrokovati štetu?

Zapravo je smješno koliko se problema može riješiti sa ponovnim podizanjem operativnog sistema.  Smrznuli su vam se Windowsi  i ne reagiraju? Ponovno ih pokrenite. Windowsi prespori, zbog manjka RAM memorije? Ponovno ih pokrenite. Wi-Fi vam je prestao raditi? Ponovno pokrenite Windows.

Ključ za masu problema može biti samo ponovno pokretanje operativnog sustava, gdje sve hardverske komponente zajedno sa operativnim sustavom kreću iz novog potpuno čistog stasnja.

Svi znamo kako se gase Windowsi sa naredbom „Shut down“ u glavnom izborniku i takvo isključivanje računar nema gotovo nikakav rizik za novo pokretanje OS-a. Zapravo postoje samo dvije situacije kad vam i takvo tkz. „Safe reboot“ može naštetiti:

Ako napravite „safe reboot“ prilikom nadogradnje vašeg operativnog sustava, tj ako slučajno isključite kompjuter usred procesa nadogradnje, što može dovesti do problema sa operativnim sustavom računala, kod ponovnog pokretanja.

Druga sitaucija je da ste nesvjesno dobili neki zlonamjerni program tj. malware, koji se zakačio za vaš „system startup“ tj. u skripte namjenjene za podizanje vašeg operativnog sustava, i upravo čeka da napravite „reboot“ vašeg računala kako bi se raširio na predviđena mjesta.

Naravno oba problema se mogu pojaviti i kod isključivanja struje na računalu tkzv „hard reboot“ tako da nema razloga da i dalje koristite „soft reboot“ koji je i predviđen na svakom operativnom sustavu.

Za razliku od starijih računala, moderniji pc ima mnogo manji rizik i sa „hard reboot“-om da će napraviti probleme na operativnom sustavu za sljedeće podizanje. Budući da se i prilikom hard reboota, matična ploča gasi trenutno jer ostaje bez napajanja, a signal gašenja ni ne odlazi do operativnog sustava. To znači da operacijski sustav tada ne dobiva priliku za pravilno zatvaranje aplikacija, čišćenje svojih privremenih datoteka, record log datoteka itd. Svi ti koraci se preskaču prilikom naglog nestanka struje iz računala, tj. „hard reboot“.

Iako sve to smatramo nepravilnim korištenjem računala, to zapravo i nije osobito štetno.

Zapravo najgori scenarij za nestanak struje iz računala je dok operativni sustav zapisuje podatke na disk. Ako se tada dogodi, ono što je od datoteka u tom trenutku zapisivano najvjerojatnije će biti oštećeno, a ako je vaš podatkovni pogon klasičan hard disk, postoji i mala vjerojatnost da bi se glava za čitanje / pisanje mogla mehanički oštetiti. (Iz istog razloga više nije ni potrebno izbacivanje (eject) USB diska.)

Ali budući da se „hard reboot“ za ponovno podizanje sustava uglavnom koristi kada je operacijski sustav u mirovanju (što znači da se podaci ne zapisuju), gotovo da nema rizika. Problemi sa podacima su vjerojatniji tijekom naglih prekida napajanja ili nestanka električne struje, a takva se situacija riješava pomoću UPS-a tj. uređaja za neprekidno napajanje.

U većini slučajeva, ne trebate se bojati „hard reboot“a na laptopu ili računalu, iako je najsigurnije koristiti „soft reboot“.

 

Izvor: PCchip.hr

Najnovije

Popularno

Više savjeta