Koliko “cache” memorije treba imati računar za bolji rad

CPU cache memorija je mala, brza memorija koja pohranjuje često korištene podatke i upute. Ovo omogućava procesoru da brzo pristupi ovim informacijama bez čekanja na (relativno) sporu RAM memoriju.

Koliko “cache” memorije treba imati računar za bolji rad

CPU keš (cache) memorija je podijeljena na različite nivoe, pri čemu svaki nivo omogućava brži pristup podacima i uputstvima. Najmanji i najbrži nivo keš memorije naziva se L1 keš, a zatim L2 keš i L3 keš. L1 keš memorija je obično ugrađena u sam procesor, dok se L2 i L3 keš obično nalaze negde drugdje u blizini.

Zašto je ova memorija važna?

CPU keš memorija je važna jer direktno utiče na performanse procesora. Što više ove memorije CPU ima, manje vremena troši na čekanje podataka, što dovodi do gubitka performansi. Međutim, keš memorija je također ograničen resurs, a dodavanje više keš memorije CPU-u također može značajno povećati njegovu potrošnju energije i cijenu.

Količina keš memorije koju zahtijevaju različiti CPU zadaci može varirati i nije stvarno moguće ponuditi određene veličine keš memorije kojima treba težiti. Ovo je posebno tačno kada se prelazi sa jedne generacije CPU-a na drugu, budući da noviji procesori mogu imati bržu keš memoriju što im omogućava da rade više sa manje. Općenito, zadaci koji zahtijevaju čest pristup velikim količinama podataka, kao što su igranje igara, uređivanje videa i naučne simulacije, mogu imati koristi od više keš memorije.

S druge strane, zadaci kojima nije potreban čest pristup velikim količinama podataka, kao što su osnovno pretraživanje weba i obrada teksta, možda neće imati koristi od više keš memorije. Razmislite za šta ćete koristiti svoj računar prije nego što donesete odluku o kupovini kako ne biste pretjerali.

Šta je L1, L2 i L3 cache memorija i čemu služi

Kako odabrati pravu veličinu ove memorije

Nakon što odredite koje aplikacije želite najčešće pokretati i znate da će veličina keša utjecati na performanse u tim aplikacijama, kako možete postići pravi balans između broja jezgara, brzine procesora i veličine keša?

Najpraktičniji način je da potražite benchmark rezultate za CPU-e koje razmatrate u aplikacijama ili igrama koje ćete zapravo pokretati na svom novom CPU-u. CPUBenchmark.net je jedno mjesto na kojem možete dobiti te informacije. Koristite svoj CPU budžet kao vodeći faktor i vidite da li procesor sa više keša za taj budžet ima veći uticaj na performanse od procesora sa bržim taktom ili više jezgri.

Na primjer, AMD 5800X3D nudi fantastične performanse u igrama zahvaljujući svojoj masivnoj dodjeli keš memorije, ali zaostaje u aplikacijama kao što je uređivanje videa u poređenju sa CPU-ovima slične cijene s više jezgri.

Također možete razmotriti koliko su vaše predviđene aplikacije osjetljive na propusni opseg i brzinu RAM-a. U nekim slučajevima možete imati više koristi od preusmjeravanja dijela svog budžeta na brži RAM nego na više keš memorije na vašem CPU-u. Najvažnije pravilo je da se ne zaglavite u tome koliko megabajta ili nivoa keš memorije CPU ima. Jedina stvar koja je bitna su performanse u stvarnom svijetu!

Najnovije

Popularno

Više savjeta