Koje su to Windows 10 novine u 2019. godini

Stižu nam neke Windows 10 novine u 2019. godini, jer Microsoft radi na novoj verziji Windowsa 10 kodnog imena “19H1”. Ova verzija je već u razvoju, a iduće godine možemo očekivati da će svjetlo dana ugledati upravo ova nadogradnja – 19H1 – i 19H2.

Koje su to Windows 10 novine u 2019. godini

Windows 10 novin nam stižu vjerovatno u četvrtom i desetom mjesecu iduće godine. Pa pogledajmo što nam je Microsoft najavio i koje su najveće izmjene koje ćemo dobiti kroz 4-5 mjeseci. Naravno, ovo što ćemo spomenuti u tekstu nije sve što možemo očekivati, ali je trenutačno jedino dostupno. Vjerovatno će nas Microsoft iznenaditi s još nekim novim mogućnostima.

Poboljšan “quick actions”

Koje su to Windows 10 novine u 2019. godini 1Jedna od najvećih izmjena koje će doći s Windowsima 10 19H1 se nalazi u prenatrpanim “brzim akcijama” (quick actions) unutar Action Centra. Na prvi pogled, više-manje će sve izgledati isto, ali ako ih proširite, odnosno stisnete “Expand” dugme, naći ćete nove akcije, te slider za upravljanje svjetlinom ekrana. Tako ćete dobiti bolju granulaciju svjetline, nego što ste to do sada imali.

Nadalje, odmah iz Action centra ćete moći upravljati brzim akcijama (dodavati i uklanjati iste), bez da tražite opcije unutar Settingsa i slično. Moći ćete pin-ati i odznačiti akcije, dodavati ih, uklanjati i slično. Ako do sada niste koristili Quick actions, vrijeme je da počnete jer su vrlo korisne.

Bolji Windows Search

Koje su to Windows 10 novine u 2019. godini 1Pretraživanje unutar Windowsa 10 nikad nije baš bilo idealno, ali s 19H1 nadogradnjom bi se stvari polako mogle početi mijenjati. Microsoft radi na boljem pretraživanju datoteka i mapa unutar Windowsa, a kroz 2019. godinu bi ovaj proces trebali ispolirati do kraja. Odnosno, mnogo resursa će se potrošiti upravo na to.

Već smo vidjeli bolje indeksiranje unutar Windowsa, ali sada bi to indeksiranje datoteka trebalo biti mnogo brže, i korisnici bi trebali imati veću granulaciju kod pretrage unutar OS-a. Vjerojatno nećemo sve dobiti s ovom nadogradnjom, nego i dio kroz 19H2. Ukratko – trebali biste mnogo brže moći naći datoteke koje tražite, te ćete imati više kriterija po kojima ih možete tražiti.

Light tema

Koje su to Windows 10 novine u 2019. godini 1Izgleda da postoji veliki broj korisnika kojima nije “legla” dark tema, pa je Microsoft na svoju to-do listu stavio “light” temu koja bi trebala biti dio iduće nadogradnje. Kako je MacOS krenuo u tom smjeru i ponudio korisnicima light i dark temu, Microsoft je odlučio napraviti dark temu za određene dijelove OS-a.

No, kao što smo rekli, dio korisnika nije zadovoljan time, pa će im Microsoft ponuditi opciju da sami odaberu žele li light ili dark temu. Ona bi se trebala odraziti na Windows Shell, odnosno na dijelove Windowsa kao što su Start menu, Action Center, Taskbar, Explorer

Nove kontrole za upravljanje glazbom

Koje su to Windows 10 novine u 2019. godini 1Microsoft je odlučio napraviti i bolje kontrole za upravljanje glazbom unutar Windowsa 10, jer dosadašnje kontrole su već zastarjele i stare su već 4-5 godina. To znači da ćete moći lakše upravljati glazbom, brže mijenjati pjesme koje slušate, vidjet ćete naziv i album thumbnail pjesme koju slušate i slično.

Super je što će te kontrole biti “skrivene” iza jednog gumba, te ćete preko njega otvoriti iste. Informacije govore da Microsoft još na ovome aktivno ne radi, ali će biti spremno za iduću veliku nadogradnju Windowsa 10 iduće godine. Veselimo se ovome.

Cloud Clipboard za mobitele

Koje su to Windows 10 novine u 2019. godini 1Ovaj feature još nije službeno najavljen, ali smo ga već vidjeli unutar Inside programa i nadamo se da će postati dio 19H1 nadogradnje. Riječ je o Cloud Clipboardu – mogućnosti da “spojite” Windowse s Android telefonima te da kopirate nešto na jednom uređaju – npr. Računalu – i da to “zalijepite” na mobitelu. Ili obrnuto. Radi se o dijeljenju podataka između dva ili više uređaja.

Nešto se kopira na jednom uređaju, a dostupno je na ostalim logiranim uređajima. Sličnu mogućnost ima Apple sa svojim Mac računalima i iPhoneima, pa ne čudi da i Microsoft to želi napraviti sa svojim OS-om i Android telefonima.

Bolji Fluent dizajn

Kao što možete vidjeti, Microsoft s nadogradnjom 19H1 nastavlja svoju avanturu nadogradnje Windowsa 10, no isto tako će poraditi i na Fluent dizajnu. Taj novi dizajn ćete vidjeti u kontekstualnim menijima, listama, pa čak i na login ekranu zajedno s Acrylic efektom. Ukratko – Microsoft radi na tome da u dubini promijeni cijeli UI, ali pomalo – iz updatea u update. Već sada izgleda odlično, a izgledat će još bolje u budućnosti.

 

Izvor: PCchip.hr

Najnovije

Popularno

Više savjeta