Kako uslikati ekran na Windowsu

Sigurno ste se više puta zapitali kako uslikati ekran na Windowsu kako biste ga poslali nekome ili iskoristili za neki posao. Prvo što treba da uradite jeste da pronađete dugme na tastaturi koje omogućava slikanje ekrana tj pravljenje screenshot-a.

Kako uslikati ekran na Windowsu

1Dugme za slikanje ekrana (pravljenje screenshota) se najčešće nalazi u prvom redu na tastaturi u posljednjoj grupi dugmića sa desne strane. Najćešće na njemu piše: PrintScreen ili PrtSrcn.

2 Pritisnite dugme za screenshot u momentu kada želite da napravite kopiju trenutnog izgleda vašeg ekrana.

3 Otvorite program Microsoft Paint ili Microsoft Word. Microsoft Paint možete naći ako kliknete na Start > All Programs > Accessories > Paint. Kada se program otvori jednom kliknite na bijeli dio u okviru programa koji vidite na ekranu.

4 Kliknite na Edit u meniju programa, a zatim na Paste ili samo pritisnite i držite dugme Ctrl na tastaturi i u isto vrijeme dugme V. U okviru programa će vam se pojaviti slika kopije ekrana koju ste napravili. Sliku možete mijenjati, rotirati ili pisati i crtati po njoj.

5 Kliknite na File > Save as. U okviru prozora koji se pojavi promijenite opciju Save As Type u PNG ili JPG ekstenziju. Zatim upišite ime koje biste htjeli da dodijelite slici. Izaberite mjesto gdje želite da sačuvate sliku, kao npr. Desktop, i kliknite na Save

Ukoliko želite da pošaljete sliku nekome putem email poruke, jednostavno je dodajte kao attachment u okviru poruke.

Savjeti

  • Ukoliko želite da napravite screenshot samo aktivnog prozora (onog koji je trenutno otvoren i ispred svih drugih), pritisnite u isto vrijeme dugme Alt i Print Screen na tastaturi.
  • Brži način da pristupite programu Microsoft Paint jeste da pritisnite Windows dugme na tastaturi (nalazi se izmedju Ctrl i Alt dugmeta) i dugme R u isto vrijeme, a zatim otkucate mspaint u prozoru koji će izaći i pritisnite Enter.
  • Većina laptop računara je odredila jednu ili više funkcija koje dugme PrintScreen može da uradi. Ukoliko funkcija za pravljenje screenshota sekundarna onda je morate pokrenuti tako što ćete u isto vrijeme pritisnuti dugme Fn na tastaturi i dugme PrintScreen.
  • Ukoliko screenshot želite da postavite na svoj sajt vodite računa o veličini slike. Možda ćete morati prvo da je obradite u nekom programu, kao što je Adobe Photoshop, kako bi ona bila manje težine.

    Upozorenja

  • Čuvanje screenshot-a u nekim ekstenzijama (kao što je bitmap) može prouzrokovati da slika bude sačuvana u fajlu velike veličine. Zbog toga se preporučuje da sliku uvijek čuvate u PNG ili JPG formatu.
  • Nekim ljudima se neće svidjeti da im šaljete ogromne i nepregledne screenshot-ove kao attachement u okviru poruke. Prije slanja se potrudite bar malo, i isjecite nepotrebne dijelove sa slike.

Izvor: Kakopedija

Najnovije

Popularno

Više savjeta