Kako spojiti kompjuter na tv

Želite na velikom ekranu vašeg televizora gledati film, slike ili neki drugi sadržaj sa vašeg kompjutera ili ste našli dobar sportski stream na internetu, a ne znate kako spojiti kompjuter na tv? Donosimo vam objašnjenje i rješenje vašeg problema.

Kako spojiti kompjuter na tv

Prepoznajte priključke u TV-u

Većina TV-a ovih dana imaju tri osnovne vrste ulaza. To su: koaksijalni kabel unosa, isto kao i kabel ili satelit kutija, RCA kompozitni ulaz (žuti, crveni i bijeli ulaz) i S-video priključak. Noviji televizori možda imaju Komponentni video, DVI, VGA i HDMI ulaze, ali i ovi navedeni gore su sve češći.

tv-pozadina01

Prepoznajte kompjuterski izlaz

U zadnje vrijeme proizvođači kompjutera dodaju kompatibilni TV izlaz na svoje proizvode tako da je lako moguće da na svome kompjuteru već imate ugrađeni izlaz za TV vezu. S-video priključak se čini najboljim, stoga smatram da je on baš taj koji vam je potreban.

Dućane sa S-video kabelima ima sve više na internetu. Novija multimedijski kompjuter ivjerojatno će imati sve high definition izlaze da se spoje direktno na HDTV, ali za sada ćemo se pozabaviti sa onime što većina ljudi ima i na svojem kompjuteru i na TV-u

pc-pozadina01

Pronađite odgovarajući adapter za vašu vezu

Ako imate HDTV, možda ćete trebati komponentni kabel za VGA. Ovaj VGA na komponentni kabel povezuje kompjuter sa HDTV-om i djeluje kao pretvarač.

(Kompjuter može biti i Mac i PC) “PC to TV” priključak ima VGA adapter na jednom kraju i (obično) odabir konektora na drugom kraju (S-video, RCA kompozitni i komponentni). Ukoliko je to dobro jer možete spojiti TV sa TV-om i da ćete biti u mogućnosti spojiti svoj kompjuter na sve televizore odjednom. Preporučujemo bežični adapter. Cijena mu je malo viša, ali bežična veza ne radi veliki nered, a korištenjem bežične veze ne morate držati računalo blizu TV-a.

tv-konektori

Povezivanje kompjutera na TV

Ako imate TV izlaz kompatibilan na vašem kompjuteru, kao što je S-video priključak, onda morate samo uzeti S-video kabel i spojiti ga na vaš kompjuter i TV. Ako ne, onda ćete svakako trebati VGA na S-video kabel ili komponentni kabel za VGA.

VGA priložite kraj svog adaptera na kompjuteru i koristite RCA, S-video ili komponentni video kabel za spajanje na TV. Nakon što ste napravili sve veze, provjerite jeste li uključili na ispravan TV video ulaz. Pritisnite dugme za ulaz na vašem TV-u i pričekajte da se pojavi signal sa vašeg računala.

Kako spojiti kompjuter na tv?

Sada dolazimo do onoga dijela u kojemu se možda malo razočarate prilikom spajanja vašeg kompjutera na TV. Vaš TV ima video signal PAL. Taj signal se razlikuje od onog signala koje generira kompjuter. Kompjuteri koriste signale mjereno u pixelima: 320×200, 320×240, 640×480, 800×600, 1024×768, 1280×1024 ili 1600×1200.

Većina TV-a može dobiti samo oko 500 linija rezolucije, a to je u računalu kao 500 vertikalnih piksela. Video pojačala televizije ne mogu podnijeti više rezolucije. Dakle, kao faktor ovih činjenica možete dobiti maksimalnu rezoluciju od 640×480.

To nije najgora stvar na svijetu, jer čak i tako, kada se spojite kompjuterom na TV možete igrati igre i gledati video u nižim rezolucijama bez problema. To je samo dokaz da vam Vaš TV nikada neće dati kvalitetu rezolucije kakvu će vam pružiti monitor Vašeg računala.

Pazite se nekih kompjutera sa TV adapterom za koje njihovi proizvođači tvrde da vam mogu pružiti više od 640×480 rezolucije, oni na taj način samo smanjuju kvalitetu originalnih TV signala.

Odluka

Možete dobiti VGA na komponentni kabel za HDTV koji će vam dati veću rezoluciju ali morate kupiti HDTV i adapter koji obično košta 2 do 3 puta više od standardnog kompjutera sa TV adapterom. Bilo koji način da izaberete, nije teško provesti to u djelo, samo slijedite upute i to je to!

Najnovije

Popularno

Više savjeta