Kako saznati da li računar koristi 32-bitnu ili 64-bitnu verziju Windowsa

Općenito govoreći, broj bitova računara označava količinu podataka koje ono može obraditi, brzinu kojom može obraditi podatke te maksimalni kapacitet memorije. Jako je važno znati koji verziju Windowsa koristi računar. Za početak ćemo objasniti glavnu razliku između ove dvije verzije.

Zašto je važno da li je instalirana 32-bitna ili 64- bitna verzija operativnog sistema?

Najveća razlika je u tome da 32-bitna verzija može očitati malo manje od 4GB memorije, ukupno, za cijeli sistem a to uključuje memoriju grafičke kartice.  Na primjer, ako imate sistem sa 4 GB RAM-a, ali vaša video kartica ima 1GB memorije to ostavlja samo 2,5 GB rasopoložive memorije operativnom sistemu za korištenje. Možete imati 8 GB RAM ugrađene memorije ali će vaš sistem koristiti maksimalno 4 GB, tako da preostala memorija nema nikakve funkcije. Ovo je glavni razlog zašto su 64- bitni sistemi poželjna opcija jer mogu iskoristiti potencijal veći od 4 GB memorije. Postoje i neke druge razlike ali je ovo osnovna koja je važna za svakoj prosječnog korisnika računara.

Kako saznati da li računar koristi 32-bitnu ili 64-bitnu verziju Windowsa

Da bi saznali koju je verzija Windowsa instalirana na vaš računar potrebno je da otvorite Start-> Control Panel-> System and Security -> System

Windows 7
win1064bit
Windows 10

Ako ste u mogućnosti preporučljivo je da se instalira 64- bitna verzija operativnog sistema.

 

Najnovije

Popularno

Više savjeta