Kako razlikovati laptop, notebook, netbook, ultrabook i palmtop računare

Do prije par godina jedina odluka koju smo morali donijeti prilikom kupovine računara je bila ta da li ćemo kupiti desktop računar ili prenosni laptop računar. Tehnologija se razvija velikom brzinom tako da danas imamo mnogo više izbora i opcija za svačiji ukus. Tako razlikujemo laptop, notebook, netbook, ultrabook i palmtop računare. U nastavku teksta pročitajte nekoliko smjernica kako razlikovati laptop i ostale prenosne računare.

Kako razlikovati laptop, notebook, netbook, ultrabook i palmtop računare

Zajednička osobina ovim računarima je ta da se ekran nalazi na poklopcu a tastatura i ostale komponente se nalaze na postolju i unutar istog. Općenito može se napraviti podjela prema veličini ovih uređaja. Tako je Palmtop najmanji, slijede Netbook, Ultrabook, Notebook te Laptop kao najveći član ove grupe. Krenimo redom od najmanjeg do najvećeg prenosivog računara.

Palmtop

Ime Palmtop računara potiče od engleske riječi “palm” što u prevodu znači “dlan”. Ovi računari su najmanji računari sa liste. Mana ovih uređaja je otežan unos i pregled podataka jer imaju manju preglednost.  Sa usponom pametnih telefona palmtopovi su postali suvišni i teško ćete pronaći bilo koji model u radnjama. Razlika između Palmtop-ova i klasičnih računara je i što Palmtop-ovi ne sadrže klasičan operativni sistem, već
zahtjevaju posebne verzije operativnog sistema koje su prilagođene hardveru samog uređaja.

Palmtop

Kao prvi PDA smatra se Casio PF-15115-36 iz 1983. godine. Sa usponom pametnih telefona palmtopovi su postali suvišni i teško ćete pronaći bilo koji model u radnjama.

Netbook

Ovi prenosivi računari u prosjeku imaju dijagonalu ekrana od 9 do 10 inča. Kada su se pojavili na tržištu stekli su veliku popularnost ali ih u posljednje vrijeme potiskuju tablet uređaji. Netbook računari (u osnovi se ovaj naziv odnosio na računare sa Intel Atom procesorom i ekranom manjim od 10 inča) nekada su predstavljali veliku nadu tržišta računara. U njih je ugrađivan Intel Atom procesor sa namjerom da se smanji cijena i poveća trajanje baterije. Klasičan netbook računar bio je jeftiniji od laptopa zato što je imao ekran od  7-10 inča, mali fleš disk, Intel Atom procesor i koristio je besplatni Linux umjesto Microsoft-ovog operativnog sistema.

netbook
Netbook

Pogodni su za lakše programe i korištenje Interneta, ali nisu namijenjeni pokretanju zahtjevnijih aplikacija kao što je Photoshop ili igranje video igara. Kraj 2012 godine označio je početak kraja Netbook računara jer su to tržište preuzeli tableti. Ipak još uvijek se mogu naći pojedini primjerci.

Ultrabook

Ultrabook “kategoriju” prenosnivih računara definisao je Intel 2011. godine, kao tanje i napojno neovisnije računare kojima te dvije osobine ne utiču na ključne performanse. Intel ove uređaje predstavlja kao standardne notebook ili tablet računare koji za razliku od proizvoda iz svoje klase imaju puno više snage, kada je riječ o obradi podataka, a dolaze u kućištima ne debljim od 22mm, što po današnjim standardima ne predstavlja ništa revolucionarno.

ultrabookIntel je zaštitio riječ ultrabook. Proizvođači koji ga koriste, svoj hardver moraju da smjeste u kućište koje nije deblje od 21 milimetra, a kada je ekran manji od 14 inča, ne smije da bude deblji od 18 milimetara.  Postoji mnoštvo prenosnih računara koji ulaze pod Ultrabook okrilje, svi zadovoljavaju u performansama, stilu i cjenovnom razredu. Ipak, unatoč ogromnom nizu modela i izvedbi svaki takav računar poštuje Intelove osnovne standarde. Većina je opremljena sa SSD uređajima za skladištenje podataka koji su brži, tiši i lakši od klasičnih hard diskova i omogućavaju mnogo brže podizanje sistema. Iako su brži, SSD diskovi su mogo skuplji od hard diskova tako da kapacitet skadištenja ultrabook računara obično ne prelazi 128 gb.

Laptop

Laptop je stariji termin koji je predstavljen 1983. godine sa Gavilan SC, dok je notebook malo noviji naziv predstavljen 1989. sa Compaq LTE serijom. Ovi najpopularniji prenosni računari su na tržištu već dvije decenije. Kada su se pojavili predstavljali su jedinu prenosivu alternativu standardnim desktop računarima. Dizajnirani su tako da mogu da stanu na krilo po čemu su i dobili ime. Laptop računari imaju dijagonalu ekrana između 12 i 18 inča, najčešće su verzije sa 15 inča. Današnji laptopi ne zaostaju za desktop računarima po pitanju performansi. Naravno, bolji laptop podiže cijenu tako da se danas mogu naći verzije koje koštaju i po 5000 eura. Prilikom kupovine ovog računara treba obratiti pažnju na potrebe korisnika tako da se može odabrati “kućni”, poslovni te “gejmerski” laptop.

laptop2
Laptop

U zavisnosti od cijene, ovi računari mogi biti jako moćne mašine koje mogu izvršavati i najzahtevnije zadatke.

Najnovije

Popularno

Više savjeta