Kako napraviti screenshot u Windows-u

Sigurno će vam nekada biti potrebno da tokom rada na računaru napravite screenshot (kopiju trenutnog izgleda ekrana) kako biste je poslali nekome ili iskoristili za neki posao. Postupak je jednostavan i u nastavku članka ćemo u par koraka objasniti kako napraviti screenshot.

Kako napraviti screenshot u Windows-u

1Nakon što namjestimo da je na ekranu prikazano ono što želimo “uslikati” trebamo na tastaturi pronaći dugme koje omogućava pravljenje screenshot-a. Ovo dugme se najčešće nalazi u prvom redu na tastaturi u posljednjoj grupi tipki sa desne strane. Najćešće na njemu piše: PrintScreen ili PrtScn.

Pritisnite ovu tipku u momentu kada želite da napravite kopiju trenutnog izgleda vašeg ekrana.

2Naredni korak jeste da otvorite  Microsoft Paint ili Microsoft Word. Kada se program otvori u prozoru na bijeloj podlozi kliknemo desnim klikom miša i iz padajućeg menija odaberemo Paste. Ili jednostavno na tastaturi pritisnemo kombinaciju tipki CTRL+V.

3Ako ispravno uradite ove korake slika će se pojaviti unutar programa tako da je možemo spasiti na neko mjestu na računaru te proslijediti nekome preko emaila ili nekog chata. Kliknite na File > Save as. U okviru prozora koji se pojavi promjenite opciju Save As Type u PNG ili JPG ekstenziju. Zatim upišite ime slike te izaberite mjesto gde želite da sačuvate sliku.

Kako napraviti screenshot određenog dijela ekrana

Ako ne želimo uslikati čitav ekran moguće je označiti samo jedan dio te to spasiti kao sliku. Za to nam je potreban program Greenshot koji možete preuzeti OVDJE.

Program je jednostavan za korištenje. Pritiskanjem kombinacije tipki CTRL+SHIFT+G pojavit će se kursor pomoću kojeg označimo dio ekrana koji želimo “uslikati”.

Nakon što označimo dio koji želimo pojavit će se padajući menu u kojem između ostalog možemo odabrati:

  • Save as ( Da sačuvamo sliku na računaru)
  • Send to printer ( Da pošaljemo sliku da se printa)
  • Microsoft Word, Excel, Power Point
  • Upload to Imgur ( Postavljanje slike na server i dobijanje linka koji možemo dalje proslijediti)

Najnovije

Popularno

Više savjeta