Kako jednim klikom pokrenuti nekoliko programa

Ako posjedujete neku rutinu tokom uključivanja računara, recimo uvijek pokrećete i koristite iste programe, ovo je trik koji bi vam mogao mnogo pomoći. Windows operativni sistem nudi bezbroj korisnih opcija i sakrivenih trikova a jedan od tih je da možemo istovremeno pokrenuti nekoliko programa. Jednostavno jednim klikom miša će se pokrenuti programi koji su nam potrebni u tom trenutku za određeni posao ili zabavu. Evo i kako doći do te opcije.

Kako istovremeno pokrenuti nekoliko programa

Za početak je potrebno odrediti koje programe želimo ubaciti u ovaj proces. Za ovaj članak smo iskoristili tri programa: Google Chrome, Ifran View i Viber. Olakšavajuća okolnost je ako se ikone od tih programa već nalaze na desktopu, ali nije problem ni ako se ne nalaze što ćemo pojasniti kasnije.

1Prvi korak je da pokrenemo program Notepad. Možemo ga naći u Start/Accessories. Nakon što otvorimo novu datoteku u istu trebamo upisati određene komande. Za početak ćemo upisati komandu:

@echo off

2Nakon toga ćemo na desktopu naći programe koje želimo ubaciti u ovu datoteku te desnim klikom na ikonu odabrati Properties. U meniju Properties->Shortcut ćemo iz polja Target kopirati lokaciju i zalijepiti tekst ispod komande @echo off.

pokretanje1klik pokretanje1klik1

2Ovaj isti postupak uradimo i za ostale programe. Desni klik na ikonu-> Properties-> Shortcut-te iz polja target kopiramo lokaciju programa te zalijepimo u datoteku otvorenu o Notepad-u. To bi na kraju trebalo izgledati ovako:

pokretanje1klik4

3Nakon što smo uspješno odradili postupak kopiranja adresa potrebno je u Notepad-u odabrati File-> Save as te spasiti datoteku pod nekim imenom ali sa obaveznim nastavkom.bat. U ovom slučaju naziv datoteke je jedanklik.bat. Možete sačuvati gdje god želite ali je Desktop najbolja opcija radi pristupačnosti.

pokretanje1klik5 pokretanje1klik6

4Sada jednostavno nađemo datoteku i dvoklikom na istu automatski će se pokrenuti Google Chrome, Irfan View i Viber. Na ovaj način sebi možete olakšati proces pokretanja neke grupe programa kad god pokrenete računar.

pokretanje1klik7

Ako se program koji želimo ubaciti ne nalazi na desktopu potrebno je pronaći njegovu lokaciju i kopirati u Notepad datoteku. Recimo da želimo ubaciti EXCEL iz Microsoft Office paketa. Nađemo program u instalacijskom folderu koji se nalazi na C: te kopiramo adresu koja vodi do .exe datoteke. To bi trebalo izgledati ovako:

C:\Program Files (x86)\Microsoft Office\Office15\Excel.exe

pokretanje1klik8

Najnovije

Popularno

Više savjeta