Kako instalirati i izbrisati program u Windows-u 7

Kada je u pitanju instaliranje u Windows-u 7, morate voditi računa o sigurnosti. Samo zato što ste preuzeli nešto sa interneta ne znači da je sigurno. Prije nego počnete proces instalacije, potrebno je skenirati ono što ste preuzeli sa svojim antivirus programom. Nakon što se provjeri instalacijski fajl, možete početi instaliranje željenog programa.
Za potrebe ovog vodiča instalirali smo program RealPlayer na računar. RealPlayer služi za reprodukciju audio i video datoteka i radi sa MP3, QuickTime i Windows Media formatima, zajedno sa svojim RealAudio i RealAudio formatima.

Ukoliko želite preuzeti RealPlayer to možete učiniti OVDJE.

Kako instalirati program

1Za početak je potrebno otvoriti instalacijsku datoteku i pokrenuti “čarobnjak” za instaliranje. Otvoriti će se prozor u kojem je potrebno kliknuti na dugme Run da bi se pokrenula instalacija.

instaliranjeprograma

2Nakon toga će se pojaviti prozori instalacije programa RealPlayer u kojima je potrebno podesiti određene podatke vezano za samu instalaciju:

  • Change desktop location ( Ako želimo promijeniti lokaciju na kojoj će biti instaliran program na našem računaru)
  • Add Desktop shortcut for RealPlayer ( Ako želimo na desktop postaviti ikonu za ovaj program, potrebno je štrihirati kvadrat)
  • Enable browser download button ( Ova opcija omoguđava skidanje videa direktno sa neke web stranice)
  • Make RealPlayer my preferred video player ( Da postavimo ovaj program kao glavni za otvaranje video i audio datoteka na našem računaru)

instaliranjeprograma1

instaliranjeprograma2

3Kada smo postavili sve ove opcije potrebno je kliknuti na dugme Accept da bi se pokrenuo proces instalacije.

instaliranjeprograma3

Kako izbrisati program

1Da bi izbrisali program sa našeg računara potrebno je za početak kliknuti na Start>Control Panel

instaliranjeprograma4

2U Control Panel prozoru odaberemo opciju Uninstall a program te u ponuđenoj listi programa nađemo onaj koji želimo izbrisati. U ovom slučaju to je RealPlayer.

brisanjeprograma1

3Nakon što dvokliknemo na RealPlayer pojaviti će se opcija Uninstall/Change na koju je potrebno kliknuti da bi se pokrenuo proces deinstalacije.

brisanjeprograma2

4U naredna dva prozora treba štrihirati polje pored RealPlayer te kliknuti da dugme OK i YES i proces deinstalacije će se i
zvršiti uspješno.

brisanjeprograma3

brisanjeprograma4

Najnovije

Popularno

Više savjeta