Kako brisati datoteke bez Recycle Bin-a

Brisanje datoteka nekada može biti mukotrpan posao. Obično se datoteke nakon brisanja premjeste u Recycle Bin gdje je opet potrebno odabrati da se potpuno izbrišu. Međutim postoji opcija i za direktno brisanje datoteka bez upotrebe Recycle Bin-a. Ipak treba obratiti pažnju na jednu stvar zbog a to je da se iz Recycle Bin-a obrisane datoteke mogu povratiti dok sa direktnim brisanjem to nije moguće. Ako imate neke fajlove za koje ste sigurni da vam više neće trebati evo i načina kako brisati direktno.

Kako brisati datoteke bez Recycle Bin-a

Prva metoda

Potrebno je desnim klikom miša kliknuti na ikonu za Recycle Bin te u otvorenom padajućem meniju odabrati Properties.

recycle bin

U otvorenom Recycle Bin Properties prozoru sada odaberemo polje Don't move files to the Recycle Bin. Remove files immediately when deleted” i zatim kliknemo na OK. Važno je napomenuti da u slučaju ako imate dvije particije na hard disku ( kao što je prikazano na slici) trebate za svaku pojedinačno odabrati ovu opciju te kliknuti na OK.

recycle bin1

Druga metoda

Ako ne želite da vam opcija za direktno brisanje bude stalno uključena možete svaku datoteku pojedinačno da brišete. Desnim klikom miša kliknemo na fajl koji želimo da obrišemo i dok držimo tipku SHIFT na tastaturi, iz padajućeg menija odaberemo opciju Delete te kasnije potvrdimo brisanje. Na ovaj način će datoteka biti direktno obrisana bez slanja u Recycle Bin.

shift

recycle bin2

Najnovije

Popularno

Više savjeta