Šta će se desiti vašem tijelu ako radite daska vježbu svaki dan

Vježba daska ili izdržaj (eng. Planks) su vrsta tjelesne vježbe koja nikada neće zastariti ili ispasti iz mode. Oni su jedna od najefikasnijih tjelovježbi koje možemo uraditi. Zašto? Zato jer zahtijevaju malo vremena a nude izvanredne rezultate u relativno kratkom periodu. Šta će se tačno desiti vašem tijelu ako radite daska vježbu svaki dan?

Šta ako radite daska vježbu svaki dan

1 Unaprijedićete osnovnu definiciju i performanse

Daska vježba je idealna za mišiće abdomena, kao i za poprečne abdomenalne mišiće, vanjski kosi mišić te stražnjicu. Svaka mišićna grupa ima svoju funkciju:
– Poprečni abdominus poboljšače mogućnosti podizanja većih težina.
– Rectus abdominus poboljšaće sportske performanse, posebno skakanje.
– Kosi mišići poboljšaće stabilnost kao i savijanje u struku.
– Mišići stražnjice poboljšaće vaša leđa kao i popraviti izgled tijela.

2 Smanjujete rizik o povreda leđa i kičme

Ove vrste vježbe omogućavaju da vježbate bez prevelikog pritiska na leđa i kralježnicu, kao što je to slučaj kada radite sa utezima. Redovan rad izdržaja/daske ne samo da jača leđne mišiće, nego i smanjuje postojeće bolove u leđima, osiguravajući snažnu potporu cijelim leđima.

3 Poboljšanje metabolizma

Daska vježbom omogućavamo da cijelo tijelo radi i troši kalorije, za razliku od trbušnjaka ili sklekova. 10 minuta daska vježbe svaki dan prije te nakon posla ubrzati će vaš metabolizam i osigurati da ostane ubrzan cijeli dan (čak i u snu).

4 Poboljšaćenje držanje tijela

Daska vježba će pomoći da stojite ravno i popravite vaše držanje. Za ovo su najviše zaslužni abdomenalni mišići koji imaju snažan učinak na stanje prsa, ramena, vrata i leđa.

5 Poboljšanje ravnoteže

Jeste li ikada pokušali stajati na jednoj nozi i niste uspijevali stajati ravno više od par sekundi? To je zato što vaši trbušni mišići nisu dovoljno jaki da vam daju potrebnu ravnotežu. Ovom vježbom ćete ćete poboljšati ukupnu ravnotežu tijela.

6 Postaćete fleksibilniji nego ikada

Fleksibilnost je jedna od ključnih benefita daska vježbe (Planksa), kojima istežete stražnje skupine mišića ramena, zatim lopatice i ključnu kost, kao i zadnjih loža, kao i stopala i prstiju. Sve navedeno će vam omogućiti fleksibilnost i bolju pokreljivost tijela.

7 Mentalne prednosti

Daska vježba čak ima i učinak na naše živce, što je čini izvrsnim sredstvom za poboljšanje ukupnog raspoloženja. Kako? Ovom vježbom istežete grupe mišića koje pridonose stresu i napetosti tijela. Primjer je kada sjedite za kompjuterom na poslu cijeli dan, vaši bedreni mišići se šire, noge postaju teške i napetost u ramenima raste. Sve te okolnosti doprinose lošem raspoloženju i stresu. Daska vježbom ćete sve navedeno otkloniti i sigurno biti boljeg raspoloženja.

Evo i nekih od najboljih načina kako raditi ovu vježbu:

Najnovije

Popularno

Više savjeta