Kako Youtube učiniti sigurnim za djecu

Većina djece ovih dana provodi dosta vremena pričajući s prijateljima preko interneta, igranjem igara i, naravno, surfanjem na YouTube-u. YouTube ima ogromne količine informativnih, uzbudljivih i zabavanih sadržaja koji mogu biti jako korisni.  Problem je što se ovaj sadržaj često miješa sa nasilnim, uznemiravajućim, vulgarnim sadržajima koji nisu pogodni čak ni za odrasle, a kamoli za djecu, pa se postavlja pitanje kako Youtube učiniti sigurnim za djecu.

YouTube pokušava da iskorijeni ovaj neprihvatljivi materijal, ali je samo djelimično uspješan u svojim naporima. Naravno ne možemo zaista zahtijevati da naše dijete nikada ne koristi YouTube. Umjesto toga, bolje je da pratite surfanje i navike koje dijete ima. Da bi vam pomogli u tom naporu, evo načina na koje možete napraviti YouTube sigurnijim za svoju djecu.

Koristite zajednički račun

Jedan od najboljih načina za praćenje aktivnosti vašeg djeteta na YouTube-u jeste da imate zajednički račun. Na taj način, možete pogledati u video historiju i pokušati pronaći nešto što se čini neprikladnim. Ako nađete nešto što vam se ne sviđa, razgovarajte sa svojim djetetom o tome. Starija djeca mogu odbiti da dijele račun s vama ali možete  koristiti kompjuter u zajedničkom prostoru gdje ih možete držati na oku i pratiti šta rade na računaru.

YouTube Safe Mode

YouTube ima sigurnosni filter koji blokira većinu neprimjerenih sadržaja na kanalu. Ova sigurnosna mjera, u kombinaciji s drugim sigurnosnim mjerama, može biti korisna u namjeri da YouTube bude siguran za vaše dijete.

Da biste uključili ovu opciju potrebno je da se  prijavite na vaš (ili vašeg djeteta) YouTube račun i spustite mišem do dna na  početnoj stranici te kliknite na opciju Ograničeni način (Safety) rada. Tada će se otvoriti meni u kojem je potrebno odabrati uključeno te kliknuti da Spremi da bi se sačuvale nove postavke.

Kako youtube

Pretplatite se (Subscribe)

Jedan siguran način djecu zaštitite od neprikladnog sadržaja jeste da se pretplatite na njihove omiljene kanale.  Pretplatnici su obaviješteni kada je novi sadržaj dostupan na kanalu te možete brže provjeriti da li je prikladno ili ne.

Programi za praćenje

Možete na vaš računar instalirati i neki od programa koji sadrže opciju za praćenje aktivnosti na Youtube kanalima. Norton Family će vam izlistati svaki video koje je vaše dijete pogledalo i ponuditi vam opciju da i vi pregledate isti. Probnu verziju ovog programa možete preuzeti OVDJE. Od besplatnih programa preporučujemo K9 Web Protection koji možete preuzeti OVDJE. Ako vas zanima možete pogledati šta na ovom polju zaštite nude McAfee Internet Safety i OpenDNS Family Shield.

Liste za reprodukciju (Playlists)

Također možete koristiti playliste koje nudi YouTube. Možete provesti malo vremena u prikupljanju onoga što mislite da je prikladno uzrastu vašeg djeteta i te sadržaje dodati na listu za reprodukciju i istu pokazati i ponuditi vaše djetetu. Na računu vašeg djeteta se pretplatite na razne porodične i dječije kanale. Sljedeći put kada se vaše dijete prijavi na Youtube račun biti će dočekano sa mnoštvom zabavnih i bezopasnih video sadržaja na početnom ekranu.

Postavljanje (Upload) sadržaja na Youtube

Danas je jako popularno postavljanje privatnih snimaka i sadržaja na Youtube servis tako da i tu treba obratiti pažnju da li vaše dijete postavlja nešto tako da svi vide. Naime, internet je pun zlobnih i opasnih ljudi čiji negativni i loši komentari mogu ostaviti loše posljedice na dijete. Pratite šta vaše dijete postavlja na Youtube i ako smatrate da je neprikladno odmah to odstranite. Djeca nemaju razvijen osjećaj za prikladno i neprikladno. Savjetujte dijete da svoja videa dijeli samo sa bliskim prijateljima i članovima porodice.

 

Najnovije

Popularno

Više savjeta