5 besplatnih načina blokiranja YouTube-a na iPhone-u ili iPad-u vašeg djeteta

YouTube je izuzetno popularna platforma za gledanje video sadržaja, ali može sadržavati materijale koji nisu prikladni za djecu. Kako biste osigurali da vaše dijete ne pristupa neprikladnom sadržaju na YouTube-u, možete koristiti različite metode blokiranja. U ovom članku, predstavit ćemo vam pet besplatnih načina kako blokirati YouTube na iPhone-u ili iPad-u vašeg djeteta.

5 besplatnih načina blokiranja YouTube-a na iPhone-u ili iPad-u vašeg djeteta

 1. Korištenje “Screen Time” (Vrijeme na ekranu) postavki

iPhone i iPad imaju ugrađenu funkciju “Screen Time” koja vam omogućava postavljanje ograničenja za određene aplikacije, uključujući YouTube. Evo kako to možete učiniti:

 • Otvorite “Settings” (Postavke) na uređaju svog djeteta.
 • Kliknite na “Screen Time” (Vrijeme na ekranu) i odaberite “Content & Privacy Restrictions” (Ograničenja sadržaja i privatnosti).
 • Omogućite “Content & Privacy Restrictions” (Ograničenja sadržaja i privatnosti) i unesite četverocifreni šifru kako biste je postavili.
 • Kliknite na “Allowed Apps” (Dopuštene aplikacije) i isključite prekidač pored YouTube-a kako biste ga blokirali.
 1. Korištenje “YouTube Kids” aplikacije

YouTube Kids je posebna verzija YouTube-a koja je dizajnirana posebno za djecu i pruža siguran sadržaj. Preuzmite YouTube Kids aplikaciju iz App Store-a na iPhone ili iPad vašeg djeteta i koristite je umjesto klasične YouTube aplikacije.

 1. Postavljanje “Restricted Mode” (Ograničeni režim) na YouTube-u

YouTube ima “Restricted Mode” (Ograničeni režim) koji filtrira neprikladan sadržaj. Da biste ga omogućili, slijedite ove korake:

 • Otvorite YouTube aplikaciju na uređaju svog djeteta.
 • Pritisnite svoj profil u gornjem desnom uglu i odaberite “Settings” (Postavke).
 • Dodirnite “Restricted Mode Filtering” (Filtriranje ograničenog režima) i omogućite ovu opciju.
 1. Korištenje web preglednika s roditeljskom kontrolom

Mnogi web preglednici imaju roditeljske kontrole koje omogućavaju filtriranje sadržaja i blokiranje određenih web stranica, uključujući YouTube. Preuzmite web preglednik s roditeljskom kontrolom iz App Store-a na iPhone ili iPad vašeg djeteta i postavite ga kao zadani preglednik.

 1. Postavljanje “Screen Time” (Vrijeme na ekranu) na routeru

Ako vaš dom koristi ruter s naprednim postavkama, možete postaviti “Screen Time” (Vrijeme na ekranu) na samom ruteru kako biste blokirali pristup YouTube-u na svim uređajima koji su povezani s njim. Ovaj pristup zahtijeva napredno razumijevanje postavki rutera i moguće je da neće biti dostupan na svim modelima rutera.

Napomena: Prije nego što primijenite bilo koji od ovih načina blokiranja YouTube-a, razgovarajte sa svojim djetetom o razlozima zašto to radite i postavite jasna ograničenja kada je u pitanju korištenje interneta.

Blokiranje YouTube-a na iPhone-u ili iPad-u vašeg djeteta može pomoći u zaštiti od neprikladnog sadržaja i osigurati da vaše dijete koristi internet na siguran i odgovoran način. Odaberite metodu koja najbolje odgovara vašim potrebama i zahtjevima za roditeljskom kontrolom.

Kako da djeca zavole čitanje

Najnovije

Popularno

Više savjeta