Kako provjeriti da li je iPhone original ili kopija?

Kupovina polovnog iPhone telefona uopšte nije lagan posao za nekog ko nije toliko upoznat sa tehnologijom. Na ova dva načina možete provjeriti da li je iPhone original ili je neka izuzetno ubjedljiva kopija.

Kako provjeriti da li je iPhone original ili kopija?

da li je iPhone originalMnogo je onih korisnika koji jednostavno ne posjeduju previše znanja vezano za uređaj koji koriste kao svoj telefon.

Dovoljno im je da je kamera dobra, da pozivi i poruke rade kako treba i da mogu da surfuju internetom. Takođe, sve je super ukoliko nema problema pri korištenju društvenih mreža kao što su Facebook, YouTube, Twitter i slično. Sve ostalo, za prosječnog korisnika, nije tema interesovanja.

Shodno navedenom, mnogi ljudi pri kupovini polovnog iPhona budu prevareni. Na tržištu se nalazi ogroman broj kopija. Neke kopije su toliko uvjerljive da bez detaljnije inspekcije nije lako utvrditi porijeklo uređaja. Međutim, postoje načini kako da se prepozna iPhone kopija.

Detaljna inspekcija

Budući da ne postoji kopija koja može u potpunosti imitirati original, postoje načini da vizuelno utvrdite o kojem se uređaju radi, originalu ili kopiji. Primjera radi, ekran iPhone kopije je uvijek lošijeg kvaliteta. Ako nije manje rezolucije, onda je sigurno tamniji u odnosu na ekran original iPhone modela.

Kopija vs Original

Takođe, jedan od najvećih pokazatelja da li je iPhone kopija ili ne je njegova kamera. Veoma je očito kada pokrenete kameru da li je ona dobra ili ne. Svi znamo da su kamere iPhone uređaja izuzetne. Nikada nisu prosječne ili loše, uvijek su izuzetne. Tako da, ukoliko niste iz nekog razloga zadovoljni kako se kamera ponaša i pravi fotografije, onda je to sigurno kopija.

I na kraju, još jedan izuzetno čvrst dokaz da li je iPhone kopija ili ne je njegov operativni sistem. U najčešćem slučaju, vjerovali ili ne, iPhone kopije pokreće Android. Naravno, korisnički izgled je tako optimizovan da sve izgleda kao da se radi o iOS, ali iTunes i App Store aplikacije vrlo brzo odaju, jer umjesto da vode ka Apple serverima, one vode ka Google Play prodavnici i ka Spotify servisu.

Sve navedeno možete da provjerite u nekoliko minuta. Takođe, od velikog značaja je to što ove tri provjere nedvosmisleno i bez sumnje mogu dokazati da li se radi o originalnom iPhone uređaju ili o kopiji.

Provera serijskog broja

Jasno je da nije problem utvrditi identitet uređaja jednom kada položite svoje ruke na njega. Međutim, šta ako se radi o online kupovini?

Kako provjeriti “daljinski” da li je iPhone originalan ili ne? Postoji način da se utvrdi da li je iPhone kopija ili ne, ali samo ukoliko vam prodavac pošalje unikatni serijski broj iPhone jedinice koju prodaje. Jednom kada dobijete kod, potrebno je da uradite sljedeće:

1 Pristupite zvaničnoj Apple web stranici gdje je moguće provjeriti određene informacije o Apple uređaju na bazi serijskog broja – Check Your Service and Support Coverage

2 U prvo prazno polje opišite serijski broj iPhone uređaja koji obično počinje sa “F2LR********”. Serijski broj ima 12 karaktera.Kako provjeriti da li je iPhone original ili kopija?

 

3 U naredno prazno polje unesite kod koji je ilustrovan odmah iznad. Taj kod je tu radi preventive kako bi se spriječili internet botovi.

 

4 Na kraju jednostavno kliknite na plavo dugme “Continue” i sačekajte da vam se prikažu informacije o uređaju.

 

5 Ukoliko je iPhone kopija, stranica sa informacijama o uređaju se jednostavno neće prikazati jer uređaj nije u Apple bazi. Naravno, jedan jedini razlog zbog čega uređaj nije u Apple bazi je to što ga Apple nije ni proizveo.

6 Ukoliko je uređaj original, prikazaće se tačan model iPhone-a, kao i to da li je iPhone i dalje u garanciji, da li je legalno kupljen, da li je zaključan na iCloud-u.

*Napomena

– Veoma je bitno da imate na umu da se radi o serijskom broju od 12 karaktera, a ne o IMEI broju.

 

Izvor: PametniTelefoni.rs

Najnovije

Popularno

Više savjeta