iPhone 15 Pro ili iPhone 14 Pro: Da li se isplati nadograditi?

Svake godine, Apple nas iznenađuje svojim novim modelima iPhone-a, nudeći napredne funkcije i poboljšane performanse. U 2023. godini, Apple je predstavio iPhone 15 Pro, nasljednika prošlogodišnjeg iPhone 14 Pro modela. Ali, da li se zaista isplati nadograditi sa starog modela na novi? U ovom članku ćemo uporediti iPhone 15 Pro i iPhone 14 Pro kako bismo vam pomogli da donesete odluku.

iPhone 15 Pro ili iPhone 14 Pro: Da li se isplati nadograditi?

1. Dizajn i Ekran:

iPhone 15 Pro i iPhone 14 Pro dijele sličan dizajn, sa staklenim prednjim i zadnjim panelima, okvirom od nehrđajućeg čelika i karakterističnim Face ID senzorom. Glavna razlika leži u ekranu. iPhone 15 Pro donosi poboljšani LTPO OLED ekran sa Adaptive ProMotion tehnologijom koja omogućava promjenjivu brzinu osvježavanja, čime se štedi energija i poboljšava iskustvo gledanja. Ako cijenite vrhunski ekran, nadogradnja može biti vrijedna.

2. Performanse:

Oba iPhone 15 Pro i iPhone 14 Pro su opremljeni Apple-ovim A15 Bionic čipsetom, što znači da su izuzetno brzi i sposobni za obradu zahtjevnih zadataka. Međutim, iPhone 15 Pro nudi manji broj unapređenja u performansama, a najveća razlika je u energetskoj efikasnosti, zahvaljujući novom procesu izrade čipa. Ako je brzina apsolutni prioritet, nadogradnja se može opravdati, ali vlasnici iPhone 14 Pro će i dalje uživati u izuzetnim performansama.

3. Kamera:

Kamera je često ključna tačka za korisnike iPhone-a. iPhone 15 Pro donosi poboljšanu kameru sa većim senzorom za bolje performanse pri slabom osvjetljenju i unapređenim mogućnostima zumiranja. Međutim, iPhone 14 Pro također ima izuzetno sposobnu kameru, pa će se razlika u kvaliteti slika možda činiti suptilnom. Ako ste fotografija entuzijasta, nadogradnja će vam omogućiti još bolje fotografije i video zapise.

4. Softverske Mogućnosti:

Oba uređaja pokreće iOS, najnovija verzija Apple-ovog operativnog sistema. To znači da će korisnici iPhone 14 Pro i dalje dobijati ažuriranja i podršku, tako da nećete biti zaboravljeni ukoliko odlučite zadržati stariji model.

Kako provjeriti da li je iPhone original ili kopija?

5. Cijena:

Naravno, treba razmotriti i cijenu. iPhone 15 Pro će vjerovatno biti skuplji od prethodnog modela. Razmislite o svojim finansijskim mogućnostima i da li su novi ekran, performanse i kamera dovoljno vrijedni dodatak za vas.

Konačna odluka o nadogradnji s iPhone 14 Pro na iPhone 15 Pro zavisi od vaših individualnih potreba i prioriteta. Ako vam je ekran, performanse i kamera veoma važni, nadogradnja će donijeti primjetna unapređenja. Međutim, ako ste zadovoljni sa svojim trenutnim modelom, iPhone 14 Pro će i dalje pružiti izvanredno iskustvo. Ovo je odluka koja će zavisiti od vaših specifičnih potreba i budžeta.

Instagram eKako

Najnovije

Popularno

Više savjeta