Kako onemogućiti brisanje datoteka

Pročitajte upute za dva načina na koje je moguće spriječiti brisanje datoteka na računaru.

Onemogućite brisanje datoteka postavljanjem ograničenja pristupa

Jedan od načina jeste da se na određenom fajlu postavi zabrana pristupa svim drugim korisnicima osim vas. To ćemo uraditi tako što desnim klikom miša kliknemo na datoteku koju želimo zaštititi. Nakon što se otvori padajući meni u istom je potrebno kliknuti na Properties i zatim u Security meniju kliknuti na Add te u novotovorenom prozoru upisati Everyone kao ime grupe kojoj želimo onemogućiti pristup. Nakon što smo dodali grupu za kraj štrihiramo polje za Full control ispod opcije Deny i kliknemo na OK.

brisanjefajlova.jpg1

brisanjefajlova2

Ako je sve urađeno kako treba, prilikom pokušaja brisanja te datoteke će se pojaviti prozor sa objašnjenjem da samo Administrator može izbrisati taj fajl.

brisanjefajlova.jpg4

Onemogućite brisanje datoteka koristeći program PREVENT

Drugi način za obavljanje ovog postupka jeste korištenje programa Prevent kojeg možete preuzeti OVDJE. Ovaj program će onemogućiti potpuno opciju Delete.

Nakon što instaliramo program i kliknemo desnim klikom na fajl prikazati će se padajući meni u kojem je vidljivo da su onemogućene opcije Delete i Rename. U samom programu je potrebno upisati kombinaciju tipki na tastaturi koju želimo koristiti kao ključ da omogućimo ili spriječimo Delete opciju za datoteke. (npr. kombinacija tipki CTRL+P)

prevent

prevent1

Nakon što upišemo željenu kombinaciju potrebno je kliknuti na dugme Activate. Na ovaj način će biti onemogućen pristup opciji Delete za brisanje svih datoteka na računaru. Također program mora biti pokrenut da bi sve ovo funkcionisalo.

Napomena: Prevent služi za spriječavanje opcija Cut, Copy, Delete, Rename itd.

 

Najnovije

Popularno

Više savjeta