Kako očistiti sudoper na prirodan način

Kako očistiti sudoper da zablista u početnom sjaju?! Svatko koristi sudoper svakodnevno. Neki prilikom korištenja više paze na njega i da ga očuvaju, ali ipak je brojnija ona skupina koja žuri zbog posla, djece pa želi što prije završiti ručak, pere povrće iznad sudopera, odlaže posuđe. vVrlo važno je ukloniti kamenac i sve štetne bakterije!

Kako dezinficirati vaš sudoper

Zanemarimo li činjenicu da vas „svatko“ razumije kako ne može kuhinja uvijek blistati, ipak ostaje nešto što nas sve zabrinjava. Kako dezinficirati naše sudopere i biti siguran da zbog brojnih bakterija i prljavštine koja njime svakodnevno prolazi neće i on sam postati izvor nekih novih infekcija? Danas postoje razna sredstva za čišćenje kuhinje i kuhinjskih površina, ali sve su to kemijski preparati za koje ne možemo sa sigurnošću tvrditi ni da su sto posto učinkoviti ni da su u potpunosti zdravi za našu i sigurnost naših ukućana. Stoga se svi sve više okreću prirodnim sredstvima, a kada je u pitanju dezinfekcija tada će sastojak koji svakako već imate kod kuće, biti pravo sredstvo za uporabu. Riječ je o octu. Kako biste učinkoviti dezinficirali svoj sudoper u jednu posudu usipajte šalicu octa (najbolje alkoholnog) te dodajte sok od pola iscijeđenog limuna. Ocat svojim sastojcima u kombinaciji s limunom najsigurnije otklanja sve zaostale bakterije, viruse ili kakve druge štetne ili alergene ostatke. Ovaj preparat možete koristiti i za dezinfekciju drugih dijelova kuhinje, poput kućanskih aparata (hladnjak, mikrovalna ili obična pećnica).

Kako očistiti sudoper

Učinkovito uklanjanje kamenca

Drugi trajni problem svakoga kućanstva jest nakupljanje naslaga kamenca u kupaonici, kuhinji i naročito na samome sudoperu. Kamenac često stvara i veće probleme od samog ružnog izgleda, jer je i voda koju koristimo jedan od izvora kamenca pa može doći i do blažih, ali i jačih začepljenja odvoda. Tada ponovno uporabite prirodne sastojke kako biste riješili problem svog sudopera. Ocat je ponovno najučinkovitije rješenje, ali ga pripremite u obliku paste koju ćete papirnatim ručnicima ili mikro krpom nanijeti na stjenke sudopera, slavine i drugih površina s kojih želite maknuti kamenac. Ono što trebate jest ¼ šalice soda bikarbone, 1 jušna žlica tekućeg deterdženta, a octa dodajte onoliko koliko je potrebno da smjesa postane kremasta. Promiješajte ju i laganim pokretima nanesite na željene površine.

Vraćanje početnog sjaja sudoperu

Kada ste se riješili nepotrebnih i štetnih bakterija te uklonili kamenac, već je vaš sudoper postao pravo mjesto za ponovnu sigurnu i lakšu uporabu, ali ipak mu želite vratiti i još dodatnog sjaja kakav je imao kada je tek bio kupljen. Tada uzmite pola šalice octa, dodajte jednu žličicu soli i malo ocijeđenog soka limuna. Ovaj pripravak će ukloniti sve zaostale masnoće i prljavštine, a zbog dodatka limuna koji je, također, učinkovito sredstvo, ocat će obaviti posao poput pravog čarobnjaka, a u vašoj kuhinji ostat će ugodan miris. Ovaj pripravak možete nanijeti posebnom spužvicom ili pola limuna umočite u sol i ocat te njime istrljajte površinu. Osim za sudoper, možete ovo prirodno sredstvo koristiti i za „uglancavanje“ vašeg pribora za jelo, uklanjanje masnoća iz pećnice ili čišćenje hladnjaka. No, u svakome slučaju, uz ocat će vaš sudoper biti siguran i dugotrajan.

Rješenje za začepljene cijevi na prirodan način

Izvor: sudoper.hr

Najnovije

Popularno

Više savjeta