Zašto ne radi aplikacija na Androidu

S aplikacijama možemo sve – od komuniciranja i kupovine, pa sve do provjere vremenske prognoze. Nažalost, one nisu savršene i ponekad jednostanvo ne rade. Ako vam zbog nekog razloga ne rade aplikacije na vašem Androidu, postoji nekoliko stvari koje bi mogle biti uzrok problema.

Zašto ne radi aplikacija na Androidu

Pretrpana memorija

RAM vašeg telefona služi za kratkoročnu pohranu podataka. RAM pohranjuje podatke u vašim aplikacijama i drugim funkcijama uređaja koje traže brz i čest pristup te je puno brži od pohrane smartfona. Problem s RAM-om je što nije velik kao memorija za stalnu pohranu te se dosta često zna nakrcati komadićima starih podataka. Kad se to desi – nastaju problemi, piše Makeuseof.

Ako se RAM ispuni do vrha, aplikacije će se početi učitavati sporije ili će se srušiti. Kako biste to izbjegli, razmislite o ponovnom pokretanju smartfona. Nakon što ugasite telefon, očistit ćete RAM i oslobodit ćete ga za puno brži rad cijelog sustava.

Stare i neažurirane aplikacije

Nekim korisnicima je naporno ažurirati aplikacije zato jer zbog toga moraju ulaziti u posebnu aplikaciju. Problem je što neažurirani programi za sobom povlače hrpe neispravljenih bugova ili manjak nadogradnji potrebnih za rad s novijim operativnim sustavima. Ovo može rezultirati svime od sporijeg rada to rušenja.

Povrh grešaka i rušenja, neažurirane aplikacije savršena su meta za kibernetičke napade koji zlorabe sigurnosne propuste i u opasnost dovode korisnikov smartfon. Redovito ažuriranje ispravlja ove probleme te telefon čine sigurnijim od malicioznog softvera.

Drugim riječima, ne bojte se ažuriranja. Za njega vam ne treba puno vremena, a možda vam i riješi problem koji ste do sad imali.

Neažurirani sistemski softver

Ovaj problem je dosta sličan gore navedenom, samo što je vezan uz operativni sistem, a ne pojedinu aplikaciju. Operativni sustavi, kao i svi drugi programi, moraju biti ažurirani kako bi popravili bugove, dodali dodatne značajke ili poboljšali kompatibilnost s drugim programima – uključujući aplikacijama koje vam možda baš zbog toga ne rade. Ako niste dugo ažurirali operativni sustav, moguće je da problem s aplikacijama možda leži upravo tu.

Za razliku od nadogradnji aplikacija, nadogradnje operativnog sustava znaju trajati dulje. Ovo je prilično nezgodno ako se na ažuriranje odlučite posred radnog dana, što znači da je najbolje sve odraditi kad krećete na počinak i telefon spojite na punjač.

Malware

Neke vrste malvera rade bez pokazivanja ‘simptoma’, što znači da se za njihovo otkrivanje isplati instalirati antivirus. S druge strane, ponekad malware može utjecati na rad telefona i uzrokovati nestabilnost svih drugih aplikacija. Vrlo čest simptom malvera na smartfonu je spor rad uređaja i rušenje aplikacija. Ako primjetite da se sve aplikacije ponašaju čudno, možda vam je na telefonu završio neki virus.

Spor Wi-Fi ili slaba podatkovna veza

Većina programa je ovisno o internetskoj vezi. Ako je aplikacija spora, možda je stvar u vašem sporom internetu – bio to Wi-Fi, 4G ili 5G. Postoji nekoliko načina na koje se ovaj problem može riješiti, a najjednostavnije je ponovno pokretanje vašeg telefona ili aktiviranje i potom deaktivarnje zrakoplovnog načina rada. Druga je opcija ponovno pokretanje rutera, resetiranje DNS-a ili deaktivacija VPN-a (ako ga koristite i ako mislite da je sigurno isključiti ga).

Stara ili korumpirana međumemorija

Međumemorija ili cache još je jedna vrsta privremene pohrane podataka. Ona u sebe može ‘povući’ relevantne podatke kad su aplikacije otvorene, ali u isto vrijeme može uzrokovati probleme. Puna međumemorija može uzrokovati rušenje ili neispravan rad aplikacija ako su pohranjeni podaci korumpirani. Ako nailazite na probleme s programima, možda nije loša ideja ako svakih par mjeseci izbrišete međumemoriju.

Izvor: tportal.hr

Najnovije

Popularno

Više savjeta