Kako uštediti bateriju uz pomoć tamne pozadine zaslona

Veliki broj korisnika je svjestan i zna da zaslon najviše troši bateriju telefona. To ne znači da ostale komponente i aktivnosti koje radimo na svojim pametnim telefonima ne troše uopće bateriju. Kako uštediti bateriju uz pomoć tamne pozadine zaslon

Kako uštediti bateriju uz pomoć tamne pozadine zaslonaKako uštediti bateriju

Ono što jedan dio korisnika vjerojatno ne zna i čega nije svjestan jest da je pozadina koju stavite na svoj pametni telefon (da, baš pozadina) isto doprinosi većoj ili nižoj potrošnji baterije uređaja. To znači da one pozadine koje su ili čisto crne boje ili pak one koje su tamne mogu doprinijeti većoj štednji energije. Ali, ovo isto tako ovisi i o tome kakvu vrstu zaslona vaš uređaj ima.

Na tržištu pametnih telefona je situacija takva da su svi zasloni podijeljeni uglavnom na Super AMOLED ili LCD zaslone. Ukratko ću objasniti kako funkcionira koja od ove dvije tehnologije, a kasnije ću reći zbog čega tamne pozadine mogu uštedjeti bateriju pametnog telefona.

LCD tehnologija prikaza

Kako uštediti baterijuLCD je kratica od ”Liquid Crystal Display”. Radi se o istoj vrsti tehnologije zaslona koja se koristi za proizvodnju televizora, monitora i sličnih komponenti. Kao što samo ime govori, prikaz od tekućih kristala znači da je zaslon koji koristi ovu tehnologiju izrađen od pravih kristala. Zbog toga LCD zasloni ne prikazuju vlastitu svjetlost već prenose svjetlost od izvora svjetlosti koji se nalazi ”iza” njih.

Ovo znači da ako gledate na crno potamnjenje na vašim pametnim telefonima, vi zapravo gledate u pozadinsko osvjetljenje koje svijetli iza zaslona. Zbog toga niti jedan LCD zaslon neće i ne može prikazivati ”pravu” crnu boju. Neki od uređaja koji koriste LCD tehnologiju su recimo LG G7 ThinQ, HTC U11, Huawei Mate 10, Nokia 6, i sl.

Još jedna ”nezgodna” stvar kod LCD zaslona jest ta što oni po prirodi troše jako puno energije. Razlog toga jest taj što svaki pojedini pixel treba biti osvijetljen kad god je zaslon u upotrebi.

Super AMOLED zaslon

Kako uštediti baterijuSuper AMOLED zaslon ima i svoju podskupinu koja se jednostavno zove OLED zasloni. AMOLED kratica označava ”Active-Matrix Organic Lightning-Emitting Diode”. Super AMOLED se isto tako kao tehnologija prikaza koristi i kod zaslona televizora, s time da se možda najviše koristi kod izrade zaslona pametnih telefona. OLED zaslon je sličan AMOLED-u uz jednu razliku: OLED ne koristi aktivnu matricu kao dio svoje tehnologije.

Primjeri Super AMOLED zaslona su recimo gotovo svi Samsungovi pametni telefoni. Osim Samsungovih uređaja tu su i recimo Googleov Pixel 2, Huawei P20 Pro i Google Pixel XL2.

O čemu se točnije ovdje radi? Radi se o tome da je kod Super AMOLED zaslona zaslon izrađen od organskog materijala koji zapravo stvara svjetlost nakon što električna struja prođe kroz taj materijal. Nadalje, svaki Super AMOLED zaslon troši manje baterije iz razloga što nema potrebe da svaka točkica (pixel) na zaslonu bude osvijetljen. AMOLED-i isto tako imaju mogućnost prikazivanja ”prave” crne boje iz razloga što ne postoji pozadinsko osvjetljenje.

Kako uštediti bateriju – Super AMOLED vs. LCDKako uštediti bateriju

AMOLED

Vjerojatno možete vidjeti i sami kamo ovo vodi. Ako na svome uređaju imate Super AMOLED zaslon moći ćete dodatno uštedjeti energiju baterije svoga uređaja ako se odlučite na korištenje crnih pozadina ili općenito tamnijih pozadina i tema.

Testovi su pokazali da je moguće uštedjeti do 6% energije baterije po jednome satu ako je svjetlina na 20% i ako se koristi crna pozadina. Ako je svjetlina stavljena na maksimum ušteda može biti do 8% po satu. Jedan drugi tester je došao do otkrića kako općenito korištenje crne pozadine ili tamnijih tema i pozadina dnevno može uštedjeti do 18% baterije uređaja.

LCD

Je li moguća ušteda energije kod uređaja koji na sebi imaju LCD zaslone? Nažalost, nije. S obzirom na to da se LCD zasloni oslanjaju na pozadinsko osvjetljenje, crne i općenito tamnije pozadine ne mogu pomoći kod uštede baterije.

Kako onda uštedjeti energiju baterije kod LCD zaslona? Dobra ideja je imati uključen način rada za uštedu (ili ”Battery Saving Mode”). Isto tako, isključite ”Always-On” mogućnost i općenito držite zaslon svog uređaja što je moguće kraće uključenim. Niža svjetlina i kraće vrijeme koje treba proći kako bi se zaslon isključio isto tako pomažu kod uštede energije kod LCD zaslona.

Ono što je dobra vijest kod LCD zaslona jest to da čak niti najsvjetlije pozadine ili teme neće dodatno povećati potrošnju baterije. To znači da dok korisnici Super AMOLED zaslona, ako žele uštedjeti trebaju paziti na tamne pozadine/teme, vi slobodno možete na svoj LCD zaslon staviti najsvjetliju temu i/ili pozadinu koju imate i potrošnja će ostati jednako (visoka).

Pogledajte koje su to Google aplikacije sa tamnom temom

 

Izvor: PCChip.hr

Najnovije

Popularno

Više savjeta