Kako spasiti telefon koji je pao u vodu

Poznato je da telefon i voda baš i ne idu zajedno pa postoji svojevrsna opasnost od oštećenja elektroničkih uređaja prilikom vodenih aktivnosti. U nastavku članka predstavit ćemo vam 7 ključnih koraka koje je potrebno odraditi kako biste spasili svoj pametni telefon u slučaju da vam padne u vodu.

Kako spasiti pametni telefon koji je pao u vodu

Što prije izvadite pametni telefon iz vode

Jedan od najvažnijih koraka koje možete učiniti za spas svojeg pametnog telefona, svakako je što prije izvaditi pametni telefon iz vode. Što se telefon nalazi duže u vodi to postoji veća mogućnost da će voda prodrijeti u dublje slojeve telefona i samim time ošteti unutrašnjost uređaja i vitalne dijelove. Mnogi moderni telefoni danas nose IP zaštitu koja garantuje da je telefon u nekoj mjeri otporan na vodu. Top modeli pametnih telefona ponekad podržavaju i mogućnost korištenja telefona pod vodom (do određene dubine), dok neki manje skupocjeni modeli podržavaju samo naknadno korištenje telefon nakon što se on osuši od vode.

Bilo kako bilo, ako vam pametni telefon padne u vodu, pametno je što prije ga izvaditi iz vode kako ne bi došlo do većih oštećenja. Posebno se to odnosi na modele koji nemaju nikakve IP certifikate i kod kojih ne postoji garancija naknadnog rada nakon “kupanja”.

Zašto vodootporne telefone ne bi trebali potapati u vodu

Ugasite pametni telefon

Nakon što ste izvadili pametni telefon iz vode postoje dvije mogućnosti. Prvo, pametni telefon se sam ugasio uslijed doticaja s vodom te drugo, pametni telefon i dalje radi bez obzira na kupanje. Ako pametni telefon ne radi nakon što je pao u vodu stvari su poprilično jasne – nemojte nikako pokušati upaliti pametni telefon sljedećih 40-ak sati. Jasno, jako teško ćete se oduprijeti porivu da uključite pametni telefon i vidite dali radi, no ako ga želite sačuvati jedini način je da ga ne uključujete sljedećih 40-ak sati.

Ako pametni telefon i dalje radi nakon što ste ga izvadili iz vode, to je super znak. No, unatoč tome što telefon radi, vaš prvi korak trebao bi biti isključenje pametnog telefona. Možda voda još uvijek nije doprla do vitalnih dijelova pa se telefon nije sam ugasio – no ni ne želite da voda dopre do srca uređaja. Samim time, ako se telefon okupao u vodi, jedini pametni izbor je telefon ugasiti i ostaviti ga na miru 40-ak sati da se osuši.

Izvadite kartice i bateriju iz uređaja

Kako biste sačuvali funkcionalnost SIM i memorijskih kartica, potrebno je iste što prije izvaditi iz uređaja te osušiti. Voda može djelomično narušiti strukturu kartica te samim time one postaju neupotrebljive. Moderni pametni telefoni znatno olakšavaju vađenje kartica iz uređaja jer sve što je potrebno je pronaći neku iglu ili spajalicu te pritisnuti utor gdje se nalaze SIM i memorijske kartice. Ladica s karticama će se otvoriti, a ubrzo ćete vidjeti je li voda uspjela prodrti do kartica ili su one ostale zaštićene. Vjerujemo kako će kartice biti suhe ako je uređaj samo na kratko bio u vodi.

Za razliku od kartica koje je moguće izvaditi samo jednim pritiskom na ladicu, baterije je na modernim uređajima gotovo nemoguće izvaditi bez asistencije servisa. Moderni pametni telefoni napravljeni su “u jednom komadu” što je zapravo dobro s gledišta prodiranja vode jer su mogućnosti za prodiranje znatno manje. No, s druge strane, moderni uređaji imaju fiksne baterije koje nije moguće samostalno vaditi iz uređaja pa samim time uklanjanje baterije nakon kupanja pametnog telefona postaje nemoguća misija.

Kako osušiti telefon ako upadne u vodu

Pokušajte ukloniti svu vodu s uređaja

Voda koja se nalazi na površini pametnog telefona uglavnom nije problematična za funkcioniranje samog uređaja, ali problem predstavlja voda koja je prodrla u utore. Putem utora voda lako stiže do vitalnih dijelova pametnog telefona što predstavlja veliki problem za daljnje funkcioniranje uređaja. Dakako, neki novi pametni telefoni top klase imaju IP zaštitu koja garantira kako voda preko utora ne može doći do unutrašnjosti uređaja. Ako imate telefon s određenom IP zaštitom vjerojatnost da će voda naštetiti funkcioniranju vašeg pametnog telefona je minimalna.

S druge strane, uređaji koji nemaju nikakvu IP zaštitu u velikoj su opasnosti da voda prodre do procesora i ostalih glavnih dijelova uređaja čime može nastati nepopravljiva šteta. Stoga, nakon što uređaj izvadite iz vode i ugasite ga, bilo bi dobro osušiti maramicom ili krpom dijelove uređaja koji su vam dostupni. Konkretno, prvi korak je protresti uređaj tako da pokušate riješiti problem vode u utorima. Nakon što uređaj dobrano, ali pažljivo protresete, možete uzeti papirnatu maramicu ili krpu te prebrisati uređaj kako biste barem vanjštinu osušili od vode. Svaka pa i najmanja kapljica može biti bitna za očuvanje uređaja, tako da dobro prebrišite uređaj po površini. Pokušajte ukloniti i vodu iz utora papirnatom maramicom, ali jako pazite da ne oštetite neki od utora jer ćete time samo napraviti još više štete.

Stavite telefon u rižu na 40 sati

Riža svojim apsorpcijskim svojstvima vrlo kvalitetno upija vodu te samim time pomaže telefonu u uklanjanju vlage. Konkretno, riža bi trebala izvući vodu iz pametnog telefon, čime bi vaš uređaj ponovno trebao proraditi. Dakako, važno je pridržavati se nekoliko važnih pravila kako bi ovo rješenje s rižom bilo funkcionalno.

Prije svega pronađite određenu posudu ili vrećicu u koju ćete moći usipati dovoljnu količinu riže koja će prekriti vaš uređaj sa svih strana. Bilo bi idealno da posudu ili vrećicu možete zatvoriti kako bi riža upijala vlagu samo s vašeg mokrog uređaja. Nakon što se pripremili vrećicu ili posudu naspite malo riže te staviti vaš uređaj na rižu. Poslije tog koraka, potrebno je nasipati još riže kako bi vaš pametni telefon svojom cijelom površinom bio prekriven rižom. Kada ste cijeli uređaj prekrili rižom, sada je potrebno zatvoriti posudu i ostaviti je da stoji više od 40 sati. Dva dana stajanja smatra se dovoljnim kako bi riža upila vodu iz uređaja, no sve ispod toga je premalo jer može negdje ostati još neka kap koja će oštetiti uređaj.

Očistite uređaj i pokušajte ga uključiti

Nakon 40 sati ležanja u posudi s rižom vaš telefon trebao bi biti “oslobođen” vode koja je eventualno prodrla u sam uređaj. Provjerite utore pametnog telefona i očistite ih od riže.

U najboljem scenariju pametni telefon će se normalno uključiti i radit će kao prije kupanja, a u najgorem se uopće neće uključiti. Dakako, postoji i neki među-scenarij u kojem će se telefon uključiti, ali dio funkcionalnosti neće normalno funkcionirati (npr. dio ekrana neće imati dobar prikaz slike ili mikrofon neće raditi). Nadamo se kako će ovaj korak ipak proći uspješno i kako će vaš telefon raditi bez ikakvih problema nakon što ste ga osušili od kupanja.

Spremite svoje podatke i budite pažljiviji

Kako biste priču spašavanja pametnog telefona uspješno priveli kraju, vrijeme je da za svaku sigurnost spremite sve svoje podatke na neki dodatni vanjski disk. Naime, ako su vam podaci važni postoji mogućnost od ponovnog kupanja ili gubitka uređaja pa je najbolje da podatke spremite na neko sigurno mjesto.

Izvor: pcchip.hr

Instagram eKako

Najnovije

Popularno

Više savjeta