Zašto vodootporne telefone ne bi trebali potapati u vodu

Bez obzira na to što je za vodootporne telefone uvriježeno mišljenje da sa njima možete roniti i potapati ih u vodu i bez obzira na certifikate, voda i dalje može da bude fatalna za telefon!

Zašto vodootporne telefone ne bi trebali potapati u vodu

Zašto vodootporne telefone ne bi trebali potapati u voduKompanija Sony je među prvim prizvođačima pametnih telefona počela sa izradom premium uređaja koji su otporni na vodu i prašinu. To je pored inovativnog staklenog dizajna njihove Xperia Z linije dodatno doprinjelo kreiranju novih standarda.

Danas je skoro svaki premium uređaj otporan na vodu i prašinu. To je novi standard koji je postao izuzetno popularan. Korisnici su jednostavno oduševljeni činjenicom da mogu da potope svoj telefon u bazen recimo, ili u more i slično.

Međutim, stvaru nisu baš onakve kako se prikazuju ili bolje reći, reklamiraju! Telefoni suštinski jesu otporni na vodu ili na prašinu, ali ne u toj mjeri da će oni izdržati svako potapanje ili izlaganje ogromnoj količini prašine.

Unutrašnjost telefona nakon potapanja u slanu vodu

Svaki certifikat donosi određen nivo zaštite telefonu. Međutim, proizvođači telefona ne garantuju da voda sigurno neće prodrijeti u telefon! U našem regionu, ni jedan ovlašteni servis neće uvažiti garanciju ukoliko je kvar nastao usljed prodora vode u unutrašnjost telefona.

Ukoliko često potapate telefon u vodu, pogotovo slanu, ona će doprijeti u unutrašnjost mnogo brže nego što ste mislili. Razlog tome je naravno sam sastav vode! Slana voda prosto izjeda ljepilo i gumice koje spriječavaju da voda prodre u unutrašnjost.

Takođe, često se dešava da slana voda začepi rupice za mikrofon, slušalicu i slično jer sadrži mnogo čestica koje se pojave nakon isparavanja. Dešava se i to da slana voda prekrije određene konektore te punjenje telefona ili audio izlaz prestane da funkcioniše.

Sličan je slučaj i sa vodom u bazenima. Ona je puna hemikalija koje takođe uništavaju ljepilo i gumice koje sprečavaju da voda dopre u unutrašnjost telefona. Iako je slana voda opasnija, ne znači da je bezopasno potapati telefon u bazen.

Imajte na umu i to da vaš telefon nakon godinu dana korištenja može da bude u daleko slabijem stanju nego što je bio onog momenta kada ste ga kupili. Samim tim, voda uvijek nađe svoj put do unutrašnjosti telefona. Također ne zaboravite da je pritisak u vodi sve jači kada idete dublje i dublje. To znači da vaš telefon mora biti u perfektnom stanju kako bi spriječio prodiranje vode u njegovu unutrašnjost.

Savjet bi bio vrlo jednostavan: ako je vaš telefon otporan na vodu, onda uživajte pri njegovom korištenju na kiši. Ne brinite ukoliko prospete nešto preko njega ili ako upadne na kratko u vodu. To je ono zbog čega želite da vaš telefon bude otporan na vodu, ne zato što biste ga prvom prilikom potopili u bazen ili more.

 

Izvor: Pametnitelefoni.rs

Najnovije

Popularno

Više savjeta